DSC_1898

DSC_1898

Рибари искат крути мерки срещу делфините, съсипвали им мрежите

, но унижощават нашите мрежи, които струват пари. Когато на на овчарите им бъде унищожена продукцията, биват компенсирани от държавата, а ние - не. Затова настояваме да бъдат изградени хижи около даляните, за да могат да приютяват 24-часовата охрана, която ще бди за мрежите ни", каза Георги Пейчев на общественото обсъждане на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите, инициарана от депутатите от ГЕРБ. Според Пейчев било срамно да се говори за риболовен флот, при положение, че имало само 15 кораба, а другите били плавателни съдове с 4-6 метра дължина.

Според колегата му Петър Василев, трябва да част от лодките да минат към любителския риболов, след като не отговарят на критериите за стопански.

Сред основните проблеми, които рибарите поставиха е траленето и определяне на зони за това. Според тях в закона имало пропуски, където не фигурирали 8 вида дънна риба, сред които и чернокопа. По думите ми през последните години се е увеличила популацията на цаца и се вадели около 10 000 тона годишно.