Delfini

Delfini

Рибарите в Царево осъждат убийството на делфина

наказателна отговорност.

Делфинът бе намерен мъртъв преди 2 дни и служители от отдел "Опазване на окалната среда" в община Царево го заровиха.

От сдружението, в която членуват над 200 морски вълка, изказаха своето възмущение от някои заключения, че убийството на делфина е извършено от рибар. "Ние, рибарите от Царево, сме сериозно обезкопоени и от бързото скриване на трупа на делфина, набързо прибран от служители на отдела в общината, които вчера са изнесли мървтия бозайник и са го погребали на трупна площадка. Това напрактика отзначава, че не може да бъде извършено разследване от ИРРА, Министреството на земеделието и храните и другите компетентни органи като екоминистреството, защото служителите не могат да направят оглед и разследване", се казва в писмото на дружеството.

От пресцентъра на Община Царево разпространиха съобщение, че днес между 11 и 13.00 часа е извършена аутопсия на делфина от специалисти и в присъствието на служители на полицията и общината.

Установи се следното: делфинът е умрял от удавяне, вероятно след като се е заплел в рибарски мрежи, а нараняванията по кожата се оказаха прободни рани от канджи (рибарски куки). Предполага се, че са използвани при изваждането на делфина от мрежите и изхвърлянето му в морето, се казва в прессъобщението на администрацията.