Turisti1

Turisti1

Русия ни "топи" пред ЕС заради туристите

агенция по туризъм Александър Радков, цитиран от "РИА Новости".

Убеден съм, че нашата администрацията в областта на транспорта, както "Росавиация", така и министерството на транспорта, ще реагират на грубото отношение. В Европа има международни надзорни органи. След като България е страна от ЕС, мисля че трябва да подадем жалба до европейските контролни органи, които са длъжни да се запознаят много внимателно и подробно с фактите за грубото нарушение на правата на нашите граждани от страна на българската национална авиокомпания, заяви той.

Радков отбеляза, че в дадения случай авиокомпанията има статут на редовен превозвач, но "отказва да изпълнява задълженията си към хората, които са си купили самолетни билети".

По думите му това е грубо нарушаване на законовите права на руските туристи, тъй като те са въведени в заблуждение.

Радков не изключи възможността руската федерална агенция по туризъм да състави "черен списък" с авиокомпании и туроператори, които не изпълняват поетите ангажименти: "Това теоретично е възможно, но на този етап не се обсъжда".

Припомняме, вчера руският съюз на туристическата индустрия подаде жалба в Международната асоциация за въздушен транспорт IATA срещу авиокомпанията "България еър".

На 9 септември "България Ер" отказа да превози от Варна и Бургас до Москва и Санкт Петербург над 900 руски граждани, платили пътуването на възложителя на полетите. На 16 септември ситуацията се повтори - "България еър" анулира полетите от Варна и Бургас и още 360 туристи отново не можаха да се приберат, посочва агенцията.
Следващите полети са насрочени за 23 септември - 360 души, и 30 септември - 180 души. Въпреки това "България еър" не възнамерява да превозва хората, пристигнали в България с нейни самолети, коментира руският съюз на туристическата индустрия.

По-рано днес външният министър Николай Младенов обяви в, че МВнР удължава срока на визите, с които руските туристи пристигат в България, но конфликтът, който се създаде между две компании, е изключително неприятен за страната и трябва да бъде потърсена отговорност от замесените в него.

Днес+