DSCN3709-1

DSCN3709-1

Руски ватерполисти на лагер в Бургас играят контролни срещи помежду си. Обединената група е от Московски регион и от Приморския край на Руската Федерация. Школата на "Щурм" е победител в Пермска Русия. В различните възрасти отборите на клуба са многократни шампиони на Русия, както и победители на Спартакиада. 

Старши треньор на детската школа на "Щурм"- олимпийски московски резерви е Какха Кинчурашвили и Оксана Макеева- бивша състезателка на националния отбор на Русия.
Преди "Щурм" да пристигне в Бургас, от ръководството на клуба са очаквали да срещнат в лицето на "Черноморец" не толкова силен съперник. Първоначалната информация на руснаците е била, че българската водна топка е слаба, което обаче е било опровергано още в първите контроли с бургаските ватерполисти.
Според Оксана Макеева проверките срещу тимовете на "Черноморец" са много интересни, оспорвани и полезни. 
"Мислех си, че в България водната топка е слаба, но когато пристигнах, видях че бургаската школа на "Черноморец" /не съм видял другите/ е достоен съперник и ние ще се радваме и за в бъдеще да гостуваме в Бургас. Искаме бургаските състезатели също да ни гостуват", заяви Макеева.
Треньорката, която е отличена за най-добра състезателка на европейското първенство по водна топка през 1994 г., разкри, че пристигането на "Щурм" в Бургас не е случайно.
"Бургас е много известен спортен град, най-вече с водната топка. Винаги в Бургас е имало водна топка, но в последно време имахте отстъпление. Неотдавна ние узнахме, че нашият приятел Петър Йонов работи в Бургас и развива водната топката. Нашият интерес беше насочен към този град и благодарение на Йонов пристигнахме тук на лагер. Бургас е един привлекателен за нас център, където можем да провеждаме спортно-техническа и игрова подготовка".
Приоритет при избора на място за провеждането на спортен лагер са природните условия в България. В Русия, където е доста хладно през лятото, температурите не позволяват да се тренира на открито. Именно за това ръководството на руския клуб се стреми състезателите да тренират на открито. По този начин се укрепва здравето на децата. Дава се и възможност на състезателите да се запознаят и да научат малко за историята на страната, в която се намират, категорични са от руския клуб.
В Московски регион има шест града, където са построени басейни и отборите по водна топка тренират. Две от базите са основни- в град Руза и Чехов. Това са 50-метрови басейни с постоянно поле и практически се използват само за водна топка. На тези два басейна плуване няма.
Финансовата помощ за спортния клуб е много голяма и се оказва от държавата, както и от правителството на Московски регион. Малка част от постъпленията идват от родителите на деца, които са в началните групи за подготовка по водна топка. Колкото повече децата показват резултати и успехи, държавата отпуска все повече средства.
От "Щурм" разкриха, че заедно с колегата си Петър Йонов обсъждат проект за догодина в Бургас да пристигнат на подготовка отбори от Полша, Германия и САЩ. Идеята е да се организира международен турнир от най-високо ниво. Руснаците поддържат контакти с тези клубове и предстои да проведат първи разговори.