DSC_2497

DSC_2497

Руски журналисти питат как се купува имот у нас

консултантска компания (ПИКК) и "КутузоФФ" - компания за продажба на недвижимост. Представителите на средствата за масова информация от Русия са на няколкодневен тур по родното ни Черноморие, за да се запознаят на място с начините за придобиване на жилище. 

DSC_2473На въпросите им отговаряше Ирина Култерова - директор на ПИКК, Илиян Цонев - търговско аташе в посолството на България в руската столица Москва и представители на банката, с която компанията работи у нас. Според данните, изнесени от Илиян Цонев, с 45% се е увеличил броя на руските туристи, които са взели индивидуални визи, за да почиват у нас. "Все повече скандинавци и англичани продават имотите си тук, а броят на руснаците, които купуват расте и нашата икономика се нуждае от това", каза Цонев.

"Клиентите ни имат възможност след като получат виза на базата на изпратената от нас покана, да почиват в закупените си апартаменти до три месеца или те да се ползват от техни близки или познати", обясни Ирина Кутлерова. Нейната компания се опитва да предлага жилища за целегодишно живеене.

Руските журналисти, които са у нас по нейна покана, ще разгледат няколко от строящите се в момента комплекси - вила "Рома" в Несебър, "Golden Eye residence" в Свети Влас, апарт хотел "Сапфир" и други.

Представителите на четвъртата власт в Русия проявиха интерес и към броя на престъпленията, които се извършват спрямо техни сънародници и какви те самите извършват. "51 са пострадалите руски граждани на територията на община Несебър. 5 са произшествията изършени от руснаци. Трудно им е да разберат, че не трябва да шофират, когато пият", обясни комисар Антон Ганчев от РПУ Несебър. Отговорът му определено развесели руските журналисти.

Представителите на банката, която работи с компанията на Кутлерова представи възможностите за отпускане на кредит на руски граждани за закупуване на имот у нас. Вноската, която те погасят всеки месец трябва да е до 30% от стойността на месечната им заплата. Лихвите са 9% в евро и 11% в лева. Причината е, че все пак има известен риск при отпускане на кредита на чужди граждани, обясниха от банката.