DSC_7539

DSC_7539

Руслан Карагьозов оттегли Наредбата за отличията. Сред тях и "Ключът от кулата"

докладната с мотивите: "Има спешна нужда от приемането на докладната записка. Но не искам тази наредба да бъде като другите, които всеки ден се променят. Затова ще я оттегля и следващата седмица на заседание на комисията каня всички съветници, да присъстват, за да коментираме. Така ще може да гласуваме проекта на сесията през юли".

Колегата му от ГЕРБ д-р Антонио Душепеев (на снимката вдясно) взе думата, за да накара Карагьозов да промени решението си. "Изказването ви е емоционално, защото се позовавате на кулоарни изказвания, а не на думи, казани в залата на съвета. Наредбата е добра и аз ви моля да не я оттегляте от разглеждане днес", каза Душепеев.

Въпреки това Руслан Карагьозов не промени решението си и докладната записка отпадна.

Съгласно проекта за Наредба за символиката и отличията на община Бургас, се определят символите, знаците и отличията. Като символи на общината остават знамето, герба и Деня на Бургас, знаци са официалния печат и почетната книга. Предвижда се отличията да бъдат пет и са подредени по старшинство - "Ключът от кулата", медал за "Достойна служба", "Почетен гражданин на Бургас", "Почетен съветник на община Бургас" и кавалер на "Сребърния кръст на Свети Никола". Като при отличието за съветници има четири категории: "За чест и достойнство", "За доблест и смелост", "За просвещение и култура" и "За човеколюбие и състрадателност".

"Ключът от кулата" е плакет с герба на Бургас и той ще се връчва от кмета на общината или упълномощен от него заместник без да се иска решение на Общинския съвет. Плакетът може да се връчва, както на български граждани, така и на чужденци. В наредбата е предвиден и "Почетен медал за достойна служба", който ще се присъжда на граждани на общината за особените им заслуги при изпълнение на служебните им задължения. В проекта са включени и изискванията за номинаране на "Почетен гражданин на Бургас". А "Почетен съветник на община Бургас" ще получават българи или чужденци с особен принос за развитието на общината.

Новият проект за наредба има за цел да промени стария правилник за избор на почетни граждани, който е от 2004 година.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова