IMG_6462

IMG_6462

С 600 000 лв. правят ремонт на Кръвния център. Кръвта пак ще пътува до Стара Загора Помещенията са тесни, недостатъчни както за персонала, така и за кръводарителите. За да ползват тоалетна, лекари и медицински сестри се качват от първия до четвъртия етаж. Няма и отделна стая, където кръводарителите да попълват документи и са принудени да го правят на крак в коридора. Няма и място, където да починат след кръводарителската акция.  Множество предписания констатират непригодните условия за работа и престой в отделението, но досега нямаше възможност то да бъде преместено.

Проектът, одобрен от МЗ, предвижда капиталов ремонт на съществуваща сграда на МБАЛ Бургас (бившите детски отделения) и настаняване на Кръвния център там.  В част от тези помещения бе настанено новото Инфекциозно отделение, изградено по най-съвременни медицински стандарти.
Отпусната сума от министреството е 600 000 лева. С нея ще се извърши ремонтът. От ведомството на Петър Москов вече дадоха пари за нова апаратура за Кръвния център, на стойност 200 000 лева, която е купена и се използва.
С преместването на Кръвния център обаче кръвта, която се взема ще продължи "да пътува" в Стара Загора, където се съхранява и в момента. Там тя се преработва и се връща в готова за използване.
Кръвният център в Бургас беше закрит преди около десет години. След промени бяха обособени четири центъра в страната, където кръвта се съхранява. Бургаското отделение е "вързано" към Стара Загора.