DSC_9291

DSC_9291

С орфически ритуали откриват изложбата със златото на траките

и гостите на града Дионисиев царски ритуал ще пресъздаде духа на тракийските тържества.

Дегустация на вино в сребърни реплики на автентични тракийски съдове – ритони и дегустация на мистичния хляб, направен от лимец (древно жито), използван предимно при ритуали и религиозни обреди от времето на тракийската цивилизация, ще върне зрителите хилядолетия назад във времето. Демонстрацията ще бъде озвучена с оригинална музика от филма "Тракийска мистерийна драма". Внушителната артистична възстановка е дело на театрална група ТЕМП към Младежкия дом в град Враца.

За същинско пресъздаване атмосферата и бита на нашите предшественици ще допринесе и атрактивният спектакъл на Калин Вельов и Нина Николина "Пендара Етно Проджект". Музикалният проект представлява умело съчетание на автентичен български фолклор с екзотични ритми и DJ звучене.

Изложбата ще открие кметът на Община Бургас Димитър Николов, в присъствието на директора на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Людмил Вагалински и доц. Нарцис Торбов от Регионалния исторически музей във Враца.

Веднага след приключване на официалната церемония гражданите ще имат възможност само в първата вечер в часовете от 22.00 до 06.00 да посетят безценната експозиция на непреходното наследство на траките. Поради изключително строгите мерки за сигурност в залата ще се допускат не повече от 20 души наведнъж, което ще налага изчакване от останалите желаещи да разгледат тракийското наследство.

От 1-ви до края на изложбата – 31 август, тя ще бъде с работно време от 10.00 до 22.00 часа. Билети ще се продават на каса, разположена пред зала "Ал. Г. Коджакафалията", където се намират златните и сребърни съдове.

Билетът за възрастни тази година е намален на 5 лева, за пенсионери, ученици и студенти цената е 2 лева, а за група от учащи само 1 лев. За хора с увреждания и деца до 7-годишна възраст входът е безплатен.

Цената на беседите на български език и чужд език се запазва, както миналото лято – съответно по 10 лева и 20 лева. В ролята на екскурзоводи ще влязат отново учители – историци от бургаски училища, а на преводачи – ученици от езиковите гимназии в града. На изхода пък всеки може да си закупи сувенири, тематично свързани с изложбата.

Още една изненада очаква всеки посетител на експозицията – залата е специално трансформирана в 4 от най-известните тракийски гробници, открити по нашите земи – това са гробниците в Поморие и селата Свещари, Старосел и Мезек.

Изложбата "Най-големите съкровища на траките" включва цялото Вълчитрънското златно съкровище и специално подбрана колекция от Рогозенското сребърно съкровище.