С полицейска охрана бе ескортиран митрополит Арсений до Светия синод. Снимки БТА

С полицейска охрана бе ескортиран митрополит Арсений до Светия синод. Снимки БТА

С полицейска охрана и сред викове - недостоен, новият Сливенски митрополит Арсений измина разстоянието от храм "Свети Александър Невски" до сградата на Синодната палата. За първи път в най-новата история на Българската Православна църква новоизбран митрополит бе посрещнат от скандирания на недоволни миряни, издигнали срещу него и срещу митрополитите, които гласуваха за избора му воглаве с неговия покровител - Пловдивския митрополит Николай, чийто викарен епископ бе Арсений, плакати с надписи: "Митрополити без народа Божий са никои", "Арсений недостоен", "Николай недостоен", "Църковен съд".

Малко по-рано днес със 7 гласа "за" Знеполският епископ Арсений бе избран за седмия Сливенски митрополит. Гласуването бе извършено от 12-те митрополита - членове на Светия синод. Отсъстваше митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Всеки влизаше с бял лист в олтара на параклиса "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" и върху него изписваше името на избрания от него за митрополит.

Митрополитите трябваше да избират измежду един от двамата епископи - Знеполски Арсений и Мелнишки Герасим, които получиха най-много гласове на проведения епархийски избор, който се състоя на 19-ти май в канцеларията на Сливенската митрополия. На първия тур миналата неделя за епископ Арсений гласуваха 26 епархийски избиратели, на втория тур за епископ Герасим - 25 епархийскии избиратели.

Въпреки че някои от избирателите подписаха изборните документи с особено мнение, след като са видяли, че на четири от бюлетините е заграден само номера, но не и името на епископа. И четирите бюлетини с тези нарушения са били в полза на Арсений.

Това обаче не доведе до нищо, след като на своето заседание вчера Светият синод разгледа документите и взе решение да проведе днес каноническия избор за нов Сливенски митрополит.

Така за епископ Арсений гласуваха 7 митрополити - Плевенски митрополит Игнатий, Великотърновски митрополит Григорий, Пловдивски митрополит Николай, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан и Доростолски митрополит Яков.

"За" епископ Герасим да стане Сливенски митрополит гласуваха Ловчанският митрополит Гавраиил, Варнеският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Видинският митрополит Даниил, Врачанският митрополит Григорий.

Недоволството на миряните днес, които чакаха пред катедралния храм "Свети Александър Невски", бе и заради съслужението на Пловдивския митрополит Николай заедно с епископи от ПЦУ в църквата "Свети Стефан" в Истанбул, известна още като Желязната църква. В съслужение с митрополит Николай са били и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският епископ Висарион - втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев - клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим, йеромонах Петър Еремеев - клирик на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Тодор от Старозагорска митрополия, свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов.

Три месеца след касирания първи избор, който се проведе на 18-ти февруари, митрополит Николай успя да направи Сливенски митрополит своя викарен епископ Арсений. 

Достоизбираем ли е Знеполският епископ Арсений за митрополит?

Тогава на първия тур епархийските избиратели избраха с 26 гласа "за" Агатополския епископ Иеротей, а на втория тур с 22 гласа "за" Константийски епископ Михаил. И на двата тура Знеполският епископ Арсений - първи викарен епископ на митрополит Николай, получи по 17 гласа. По информация на "Черноморие" емисари са обикаляли епархията, за да призовават по един или друг начин епархийските избиратели да гласуват за Арсений. Въпреки кандърмите и облагите, които са били предлагани, епископ Арсений тогава получи само 17 гласа. Това не се понрави на митрополит Николай, който явно има сериозна подкрепа в Синода (от днешния избор за Сливенски митрополит това се потвърди), който внесе предложение за Синодална наредба, по която да се избират в бъдеще митрополитите и която изключва участие на свещеници и миряни (епархийски избиратели) в първоначалния избор на митрополит, както е записано в Устава на Българската Православна църква. Така напрактика част от митрополитите се опитаха да "зачеркват" Устава и да вземат еднолично решение. Срещу това обаче се възпротивиха свещеници и миряни. И един по един митрополитите подписали Наредбата взеха да се отказват от подкрепата си за нея, но продължиха да настояват за касиране на първия избор. за Сливенски митрополит. 

В основаната на касирането стои неоснователната жалба на ставрофорен иконом Евгений Янакиев, който с още двама епархийски избиратели са я подали в Синода, както и един доклад, с който той обвинява без доказателства Агатополския епископ Иеротей - игумен на манастира в Поморие за недобро управление на манастирските земи. Без тези документи Синодът нямаше как да касира вота.

Същият този свещеник Евгений без да има благословията на временния наместник в Сливенската епархия - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за действията и думите си, обвини свещеници от Сливенска епархия, че са разколници, защото се събраха пред сградата на Сливенската митрополия, за да настояват избора за митрополит да бъде продължен оттам, откъдето е спрян, както пише в Устава на БПЦ. Той заяви пред медиите тогава, че "нашият кандидат, не е техният кандидат", с което даде да се разбере, че той и другите 16 епархийски избиратели са гласували през февруари за епископ Арсений.

Дядо Йоан определи като опит касирания вот, за какво се договори с дядо Николай?

Поредното доказателство за ролята на свещеник Евгений в касирането на избора и служенете му на митрополит Николай бе появата му сред свещениците от Пловдивската епархия, които излязоха пред Светия синод с плакати в подкрепа на Синодалната наредба по време на мирното бдение с участието на свещеници от Сливенската митрополия. За запознатите с биографията на свещеник Евгений не е тайна, че той е прекарал известно време в Пловдивската епархия под закрилата на епископ Арсений и митрополит Николай.

Срещу свещеник Евгений и срещу брат му свещеник Силвестър бе отправено искане от свещеници за църковен съд. Писмото им още е без отговор от страна на Синода и на митрополит Йоан.

Свещеници искат църковен съд за братя Янакиеви, въвлекли сливенски храм като съдружник във фирма

Така се стигна до насрочване на втора дата за избор на Сливенски митрополит (19-ти май - епархийски избор и 26-ти май каноническият избор) и до отстраняването на Агатополския епископ Иеротей и на Константийски епископ Михаил от списъка с достоизбираеми епископи. От втория списък отпаднаха и Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит, ​както и Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит.

Така напрактика митрополит Николай разчисти пътя на своя викарен епископ Арсений до Сливенската митрополия. Затова и не е случайно обръщението, което Арсений, вече като митрополит, отправи към своя покровител: "Аз с трепетно вълнение и смирено създание се откликвам на божията свята воля, изявена чрез гласа на Светия синод на родната ни света църква. Аз подчинявам своето лично желание, защото кой съм аз, та да можех попречи богу. Чувствам се слаб да изпълня това велико служение, за което съм повикан, но се уповавам на божията сила, която се в немощ напълно проявява“.

С решението на Синода Арсений става най-младият митрополит, който обаче е бил ръковоположен за епископ в нарушение на Устава на БПЦ. Това явно не смути определени митрополити, които днес дадоха гласа си за него.

"Вашият избор не беше лесен и безпроблемен. Той беше съпътстван от напрежения от различен характер, от изкушения и бушуващи страсти, крайности и противоборства. Всичко това не можеше да не ни смущава, но, от друга страна, то беше и свидетелство, че Православната ни църква е жива, че освещеният клир и Божият народ в богохранимата и скъпа на сърцата ни Сливенска епархия не са безразлични към личността на онзи, който ще води всички по пътя на спасението. Пък и нали още апостолът казва, че "трябва да има помежду ви разногласие, за да изпъкнат достойните между вас", с тези думи се обърна към митрополит Арсений наместник-председателят на Светия синод - Врачански митрополит Григорий.

Новият Сливенски митрололит Арсений ще бъде посрещнат утре, 27-ми май, в граничното със Старозагорска епархия село Злати войвода и след това на площада в Сливен, където се намира сградата на митрополията.

Как митрополит Арсений ще сужи в епархия, където значителна част от свещениците, епархийските избиратели и миряните не го искат времето ще покаже!

Галерия