DSC_5638

DSC_5638

С Вивалди откриват "Баев" в петък

откриването на едноименната галерия, носеща името на Георги Баев - Джурлата. DSC_5629Лентата на най-новата експозиция в Бургас ще бъде прерязана на празника 6-ти декември - Никулден, в 17.00 часа. За събитието в морския град се очаква и министърът на културата Петър Стоянович, проф. Греди Асса - председател на фонд "13 века България", както и академик Светлин Русев - приятел и колега на Баев.DSC_5631 Галерията включва ескпозиция, разположена на двата етажа на сградата. В първия любителите на изобразителното изкуството ще видят рисунки, графики и маслени платна, както и акварели, сътворени от Баев през годините. На втория етаж има окачени 17 маслени платна, сред които "България", "Бряг", "Мрежи", "Лодки" на именития ни съгражданин. На централно място е подредена витрина, в която за първи път публиката ще види награди и грамоти, както и ордените "Св. св. Кирил и Методий" и "Народна Република България", Херберовата награда и други, присъждани на зографа. Посетителите могат да видят и дървената маса, върху която е рисувал художника, двете му палитри, рамки и рисунки "оцелели" по време на пожара в ателието му през 1982 година.DSC_5634

На първия и втория етаж на галерията, която е на обща площ от 120 кв.м. е разположена и информационна техника "Киоск". Съоръжението показва архивни снимки на художника през годините, репродукции на негови платна и други.

В галерията ще бъдат наредени още копия от приветствените слова и текстове на академик Светлин Русев по повод откриване от него на осемтте изложби на Баев, както и съвместни спомени и преживявания през годините.

Най-новата бургаска галерия става възможна след основен ремонт на сградата, в която се помещаваше списание "Море", собственост на община Бургас. За обновяването й средствата бяха осигурени от Министерството на финансите, Работното време на галерията е, както на галерия "Петко Задгорски". Входът е символичен 2 лева за работещи и по 1 лев за пенсионери, ученици и студенти. За празника на Бургас се предвижда галерията да работи няколко дена при вход свободен. Успоредно с ремонта на сградата община Бургас извърши и промени в дворната част на къщата. Тя ще бъде прекрасно място за творчески ателиета по изобразителни изкуства, както и за открити изложби и срещи с творци.