Сагата с болницата в "Меден рудник" влезе в съда

"До момента има събрани над 6000 подписа в подкрепа на проекта и още стотици жалби, които получавам всеки ден заради забавяне на линейките поради отдалечеността на спешния център и липсата на качествено здравеопазване", заяви Димитър Николов. адоначалникът допълни, че всички законови процедури са спазени, което прави жалбата неоснователна.

 

На делото присъстваха още заместник – кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, директорът на ТД "Възраждане" Магдалена Манолова,  директорът на дирекция "Здравеопазване и превенции" д-р Ивайло Димитров и началникът на отдел "Социални дейности" в община Бургас Мая Казанджиева.

В жалбата срещу строителството на болница в "Меден рудник" се твърди, че проектът за изграждането на МБАЛ и поликлиника в най-големия бургаски комплекс е трябвало задължително да бъде подложен на обществено обсъждане и че парцелът не е предвиден за строителство на болница. Твърди се още, че липсват нотариално заверено съгласие на собствениците на трите жилищни блока, както и че изменението е трябвало да се приеме с решение на Общински съвет – Бургас.

Въпреки че няма изрично изискване на закона, Община Бургас извърши публично обсъждане и представяне на проекта в началото на септември миналата година, а изменението на парцела, предвиден за строителство на лечебното заведение, отреден за поликлиника се променя за изграждане на болница. Нотариално съгласие от собствениците също не е необходимо, защото условието се отнася за жителите на три и повече квартали, а не както е в случая само за "Меден рудник". Достатъчно е изменението да бъде одобрено само със становището на кмета, а не с решение на Общинския съвет.

Изграждането на Многопрофилна болница с медицински център трябваше да започне в края на месец октомври, но заради входирано възражение от двама жители на бл. 423 в "Меден рудник", Община Бургас не може да издаде строително разрешение, докато съдът не се произнесе по казуса.