Състезателите се представиха отлично. Снимка Федерация по ушу

Състезателите се представиха отлично. Снимка Федерация по ушу

Състезателите по ушу донесоха 4 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала от Балканското първенство, което се проведе в Анкара, Турция. При четвъртото си участие на международно състезание Иво Георгиев за първи път се изкачи на най-високото стъпало на почетната стълбичка спечелвайки два златни медала. Иванка Мулешкова спечели първите си медали на международния подиум - сребърен и бронзов; Десислава Холодна затвърди добрата си спортна форма през годината и добави към колекцията си златен и сребърен медал.

Тримата представители на софийският спортен клуб “Черен Дракон” с треньор Петър Драгоев демонстрираха умения в дисциплини тай чи, с и без оръжие.

За първи път България имаше участие и в отборната дисциплина, където Георгиев, Мулешкова и Холодна спечелиха сребърен медал. Емилиан Петров, който е дебютант на международно състезание се представи отлично и грабна златен и бронзов медал в дисциплини Чанцюан и Гуншу при деца до 8 годишна възраст. Малчугана е възпитаник на треньора Мосен Ахмади, който вече 2 години е треньор в спортен клуб “Бей Син” - Бургас.

Водач на отбора в Турция  вицепрезидента на родната федерация Петър Драгоев, който бе поканен от домакините да изнесе реч по време на откриващата церемония пред близо 1 000 състезатели, треньори и високопоставени гости от министерството на спорта на Турция. Драгоев се изказа ласкаво за направената организация от домакините и подчерта доброто приятелство и сътрудничество между двете страни.

Българска федерация по ушу изпраща 2019 година с 21 медала, спечелени на четири международни състезания - Средиземноморска купа, Балканско, Европейско и Световно първенство по ушу.