Манол Тодоров (горе вдясно) и Стоян Грозев (до него) са вносителите на докладната записка. Снимка Черноморие-бг

Манол Тодоров (горе вдясно) и Стоян Грозев (до него) са вносителите на докладната записка. Снимка Черноморие-бг

Освобождава от туристически данък лицата предоставящи помещения за безвъзмездно настаняване на територията на община Бургас в притежаваните от тях места за настаняване (хотели, мотели, почивни станции, къщи за гости и др.) на хора бягащи от военния конфликт в Украйна за целия период на тяхното пребиваване. Освобождаването от туристически данък да се прилага само за настанените безвъзмездно лица. Това предлагат общинските съветници Стоян Грозев и Манол Тодоров в своя докладна записка, която бе разгледана на сесия на местния парламент.

"Не можем да отменяме данък, можем да определяме размера в определени параметър", обясни зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев.

Финансовата помощ, която хотелиерите, приели украинци ще получат включва и туристическия данък. Напрактика няма как да бъде отменен.

"Когато нещо не зависи от нас, то са празни приказки", каза Христо Панайотов (коалиция "БСП за България").

"Още една минута ще продължа с празните приказки. Ако не можем да го отменим, може ли да го намалим наполовина?", попита единият от вносителите на докладната Манол Тодоров.

"Община Бургас също кандидатства за тези помощи от държавата и ние плащаме данъка", допълни Красимир Стойчев. Общината е настанила украинци в базите си в града.

"Да променим закона", призова съветникът Бенчо Бенчев.

Туристическият данък на територията на общината варира от 0.50 до 1.50 лева взависимост от категорията на мястото за настаняване. В местата за настаняване в Бургас и съставните селища с категория 4 и 5 звезди – 1.50 лева, в местата за настаняване клас "А" (хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили ) в Бургас и съставните селища с категория 3 звезди - 1.20 лева, в местата за настаняване клас А (хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили ) в Бургас и съставните селища с категория 1 и 2 звезди: в Бургас - 0,60 лева, в съставните селища - 0.50 лева. В местата за настаняване клас Б (семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, бунгала и къмпинги) с категория 3 звезди: в Бургас - 0.60 лева, в съставните селища - 0.50 лева. В местата за настаняване клас Б (семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, бунгала и къмпинги) в гр. Бургас и съставните селища с категория 1 и 2 звезди - 0.50 лева. В местата за настаняване клас В (стаи за гости и апартаменти за гости): с категория 3 звезди - 0.60 лева, извън посочените в буква а) - 0.50 лева.

Данъкът се плаща на реализирана нощувка.

В края на дебатите докладната не бе подкрепена. Тя събра 10 гласа "за", 5 "против", 30 "въздържал се".