СДС Царево иска отмяна на решение за търсене на нефт

и природен газ в блок 1-14 Силистар, разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.

 

Сините в Царево са категорични, че решението на Министерски съвет засяга населението не само на Царево и региона, а и на цялата страна, защото застрашава екологичното равновесие и околната среда и създава предпоставки за унищожаване на рибарството и туризма, които са основен поминък на местното население.

"Това разрешение е голяма и груба грешка, тъй като единствения поминък, който остана на хората в региона е туризма. Държавата, правителството и община Царево не правят нищо за развитието на бизнеса в региона, а копането за проучване на нефт и природен газ ще доведе до отлив на туристи", заяви общинският председател на СДС-Царево Людмил Николов.

Николов е категоричен, че местното население няма да има полза от това проучване и вместо да се инвестира в него е по-добре да се оправят пътищата, за да привлича региона повече туристи. "Ако по време на проучванията се открие нефт и се допусне разлив, това би означавало край на туризма. Искаме да имаме чисти плажове, чисто море и хубави пътища, за да привличаме туристи и региона да се развива", допълни още Людмил Николов.

Всички представители на политически сили в Община Царево са на мнение, че решението на Министерски съвет е в ущърб на местното население. "Тогава, когато става въпрос за хората, за развитието на бизнеса и региона, ние от СДС-Царево сме за, независимо от политическите пристрастия", категоричен е Людмил Николов.

Депутатът от СДС Ваньо Шарков отправи питане по този въпрос към министър Нона Караджова. Отговорът на министър Караджова е, че концесията е само за проучване.

Това обаче според СДС не е така, защото според договора, ако бъде открит нефт или природен газ, веднага започва и добив.

Освен това фирмата, спечелила концесията е приближена до Румен Овчаров, твърдят още сините.