СДС: Здравна карта срещу номерче

Пред касата се вият дълги опашки от желаещи да си извадят картата, която важи за целия ЕС. Това са предимно хора, които работят в чужбина.

 

За да с еизбегнат опашките и чакането с часове, сините са изпратили писмо до Националната здравноосигурителна каса, с което предлагат редица мерки за облекчаване на проблемите в Регионалната здравноосигурителна каса.

 

 

Предложението на сините в Бургас, идва след като в продължение на месеци в централата на Съюза на демократичните сили в областния град бургазлии многократно са се жалвали за неудобството в Здравната каса "За да си извадим здравна карта висим с часове наред и губим ценно време. Две служителки обслужват потока от цялата област", коментират потърпевши. За да си запазят ред на опашката, хората идват в седем часа сутринта. Следват безброй изнервени ситуации, в които всички чакащи са въвлечени, караници и скандали за пререждания."Чакаме, само за да зададем въпрос. Това е недопустимо в държава, която се стреми да спазва европейския кодекс за добро поведение на администрацията", посочват в жалбите си хората. Сигнали в СДС са постъпвали и от хора от областта, които също ползват услугите на касата. Едва след като граждани са настояли многократно да се сложат бланки с образец, това е направено.

"Изготвили сме предложение с мерки, които няма да отнемат финансов ресурс, а само въпрос на организация", посочва председателят на СДС-Бургас адвокат Вълчо Чолаков. Сред тях са номерцата с часове, които да бъдат раздавани на хората предварително. По подобен начин вече процедират в Бюрото по труда и в НОИ и така спестяват на хората значителна част от времето. Всеки трябва да мине през Здравноосигурителната каса преди пътуване в чужбина, за да си извади здравното удостоверение. Досега то беше само препоръчително.

От 1 април то вече ще е задължително при пътуване в страна от Евросъюза. Тогава никой български гражданин не може да напусне страната без Европейска здравноосигурителна карта. Изискването беше прието от депутатите с промяна в Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване. Една здравна карта се вади за минимум 15 дни. Засега тя е безплатна. Картата удостоверява, че притежателят и няма прекъснати здравноосигурителни права. В случай на необходимост тя улеснява достъпа до медицинско лечение в европийските страни. Опасенията на хората са, че след 1 април опашката от чакащи за здравноосигурителна карта ще се увеличи двойно и тройно.

От СДС Бургас смятат, че ако бъдат раздавани предварително номера режимът на чакане ще се облекчи. „Ако гражданинът "X" знае, че редът му е след 10 души или в определен час, може да отиде и да си свърши друга работа, а  не да си губи времето на опашката”, казват сините. Те са категорични, че с тази промяна нервите на хората ще бъдат спестени.