festival1

festival1

"Шарено котле" събира етносите в Бургас

Той се  организира читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" в Бургас с подкрепата на "Америка за България" и платформа "Агора" по проект "Активни граждански общности чрез читалищата в България".

Идеята на празника е представители на по-големите етнически общности, населяващи територията на града да се представят с традиционния си фолклор, характерни ястия, предмети от бита, както и занаяти. Така, опознавайки своите етнически различия, хората да открият и това, които ги сближава и ги обеднява в едно цяло.

Пъстра концертна програма на открита сцена с фолклора на руската, турската, арменската, еврейската, полската, гръцката, ромската общност,  както и на българската общност, представена от странджански и тракийски групи. Руската масленица и българското нестинарство ще рамкират началото и края на фестивала.

Богато разнообразие от типични за различните кухни сладки и солени вкусотии ще се предлагат на специлно подредени за целта  щандове – от руските пирожки, през арменските сладки, еврейския хляб, уникалната турска баклава и шербет до полските колачки и нашенската баница и погача. Всеки ще може да опита и да си вземе от малките шарени книжки с рецепти  като сувенир от  фестивала.  

Ще се предлагат земеделски продукти и биохрани – мед  и други пчелни продукти, подправки,  билки и предмети на художествени занаяти.

За повече добро настроение и приятни спомени ще могат да се правят снимки с костюми на различните етноси, а по-игривите могат да посетят  училището по танци.

В читалището ще се прожектират анимационни филмчета с популярни за децата герои – "Ну, погоди" и др.

Фотоизложба на открито "Бургас – моят град някога и сега", "Дом от панели – градини от сръчни ръце" и ще запечата на хартия средата, в която живеем. Очакват се гости извън общината и областта, които ще се включат във фестивала със своя програма и традиционни ястия, както и с други съпътстващи прояви.