Neofit

Neofit

Синодът касира избора за Варненски митрополит избор за наследник на митрополит Кирил няма да се състои.

Двамата спорни кандидати за поста – епископите Борис и Игнатий, обаче остават в листата от общо 13 кандидати, които ще се явяват отново на избори на 15 декември. Това съобщи патриарх Неофит след края на заседанието, предаде nakratko.bg.
Единствено ловчанският владика Гавраил е гласувал игуменът на Бачковския манастир дядо Борис да бъде изваден от листата на кандидатите. Това обаче не е подкрепено.
Групата от варненски епархийски избиратели, която чакаше решението часове наред, прие новината с викове "Слава на Бога". Северноамериканският митрополит Йосиф се обърна към тях и заяви, че решението на Светия Синод е изпитание за тях да докажат, че се борят за честни избори, а не хвърлят във въздуха твърдения за подкупи.
Да наследят покойния Кирил се бореха епископите Борис и Игнатий. Епархийски избиратели внесоха жалба с настояване вотът да бъде отменен, тъй като според тях той е бил опорочен.
Сред протестиращите срещу вота бяха и група варненци, протестираха мирно и настояваха за касиране на вота заради съмнения, че са били купени избиратели.
Единият от претендентите - епископ Игнатий направи и сензационно твърдение, че покойният дядо Кирил не се е удавил, а е бил убит. "Ако върнем лентата назад, това е свързано със смъртта, с убийството на митрополит Кирил", посочи епископът.
30 000 лв. на глас били платени на избирателите, за да посочат Игнатий и Борис за основните претенденти за поста, от които синода да избере нов митрополит, заяви още епископът. Сам себе си Игнатий определи като "шерп" или неизбираема кандидатура. Огромната инвестиция от половин милион за купуването на вота епископът обясни с още по-голяма сензация. "Това е свързано с това, че попречи да изберат митрополит Николай за патриарх, това са хора от олигархията, които държат капитала на България и управляват политиците", заяви Игнатий.
В петък вечерта с исканията за касиране на вота се е запознал и патриархът. След тържествената служба за празника на храм-паметника "Свети Александър Невски" Негово Светейшество заяви, че е смутен от обвиненията.
"Когато започне разглеждането на въпроса, ще стане най-ясно. Предварително положително не мога да кажа - всяко обвинение е смущаващо, но с божията помощ ще се надяваме да се преодоляват трудностите", заяви патриархът.
След празничното служение пред Синода пристигнаха автобуси с протестиращи от варненската епархия, които заявиха, че няма да си тръгнат, докато въпросът не бъде решен. Те отказаха да коментират новата версия около смъртта на митрополит Кирил.
Според официалната експертиза от 25 юли тази година митрополит Кирил се е удавил и по тялото ум не са открити следи от насилствена смърт. В интернет обаче се тиражират различни версии затова, че е убит - заради 23 декара имоти на митрополията на север от Варна, към които имали апетити подземни структури; заради имоти на Атон; заради ръководения от него Атонски фонд за обединение на православието с 500 млн. евро в него и още много. За нито една от тези версии обаче няма доказателства.