DSC_5644

DSC_5644

Слагат плоча за жертвите на комунизма, БСП против

страстите отново се нажежиха в залата.

Против докладната се обявиха съветниците от БСП и част от НФСБ.

"Аз съм против това предложение, защото очевидно една партия, загубила членската си маса се опитва да възкръсне използвайки политическа сила. Не знам и каква е договорката с ГЕРБ. Сигурно идва от високо ниво. Времето на този паметник е отминало, той ще скара партии и граждани", заяви Васил Джелебов съветник от БСП (на снимката вляво).

Докладната записка за паметник на жертвите на комунизма е на Демократична коалиция (СДС, ДСБ, Лидер, Движение за социален хуманизъм) бе отхвърлена на предишната сесия през септември. Сега влезе отново за разглеждане. И този път получи подкрепата на мнозинството.

До края на месец ноември Общинска администрация трябва да изготви проект за мемориален знак и да определи къде ще се намира той.
"Това решение е доказателство за политическа воля и за крачка към преодоляването на огромната пропаст в българското общество, изкопана от престъпленията на комунистическия режим в България. Малко е да кажем, че сме удовлетворени, защото искахме този паметник години наред по настояване на наши членове и симпатизанти, които имат загинали и репресирани близки", заявиха от централата на СДС – Бургас.
Според общинската дирекция "Устройство на територията" - трите най-подходящи места са: парк "Изгрев" в комплекс "П.Р.Славейков", срещу болницата; градинката до СОУ "Иван Вазов" и улица "Гурко", до Съдебната палата. 
Според СДС най-подходящото място е до Съдебната плата, тъй като е в центъра на града и ще бъде най-удобно за поклонение.
Текст Десислава Георгиева
Снимка Лина Главинова