DSC_6687

DSC_6687

След 4 г. българо-руската комисия се събира в Москва

"Такова заседание не е имало от 2011 година. След няколко пътания отправени към министъра на икономиката Божидар Лукарски, срещата вече е насрочена", каза бургаският депутат от коалиция "БСП - лява България" Петър Кънев. На нея ще бъдат дискутирани около 20 важни теми, част от които касаят икономическите отношения между двете страни като - митотона българските стоки например.

"По информация от нашето посолство има завишаване на заявките за почивка от страна на руснаците, след стабилизаринето на рублата. Никой обаче не може да каже конкретна цифра", коментира Кънев. По думите му, след въвеждането на санкциите спрямо Русия, в магазините в там могат да се купят основно сръски, турски и бразилски стоки, които са изместили българските.

Парламентарната група на БСП е внесла и предложения за промени в Избирателния закон, които касаят гражданската регистрация. "Целта е да се пресече незаконното заселване на граждани и да се спре с т.нар. изборен туризъм", обясни колегата на Кънев - Атанас Зафиров. С промените ще бъде затегнат режима за промяна на адресната регистрация и възможностите за проверки на нарушителите. Червите предлагат глобата да бъде от 500 до 3000 лева. "Ще изискаме да бъде извършена служебна проверка на регистрациите в периода от 1-ви февруари до 30-ти април тази година", обясни Зафиров.

Според Кънев, ако бъдат приети поправките ще бъде късно да бъдат приложени тази година, тъй като вече изтича срока за промяна на регистрацията. "Дори и да не влязат в сила сега, желанието ни е практиката да бъде прекъсната", допълни Зафиров.