CigariProtest

CigariProtest

Собственици на 60 заведения в Бургас на протест срещу закона за здравето

обществено място. Шествието им ще тръгне днес в 15.00 маса от площад "Тройката" и ще премине по главната улица "Александровска". В 15.30 часа то ще стигне до сградата на община Бургас, където протестиращите ще връчат своите предложения на кмета на община Бургас - Димитър Николов.

В митинга ще участват и работещи в заведенията за обществено хранене. Те настояват да се върне закона в стария му вид и за гарантирането на равни права между пушачи и непушачи. Наред с аргументи в защита на своята позиция, организаторите ще оповестят своята идея за благотворителна кампания срещу тютюнопушенето, която започват в училищата в Бургас.

Според собствениците на заведения след влизането в закона в сила, намаляват оборотите, което води до  съкращения на персонала, по-малко приходи в държавния бюджет, свиване на съпътстващите сектори на икономиката като търговия с оборудване, храни, напитки и реклама. Те търсят възможност да работят, да създават работни места и с данъците си да помагат България да се развива.

Протестът в Бургас е част от днешния национален протест, който се организира посредством социалната мрежа. Протести ще има на много места в страната със същите искания.