Спрян дневен център отново отваря врати

Най-късно до края на месеца дневният център, намиращ се в бл. 10 в комплекс "Славейков", отново ще отвори врати. През месец януари 2010 г., само половин година след откриването му, неговата дейност беше преустановена поради спряно финансиране от държавата.

След близо 15 години неуспешни опити за откриване на социално звено от този тип в Бургас, през месец юли 2009 г. усилията на общинска администрация най-накрая се увенчаха с успех. Това стана благодарение на спечелен от Общината проект по програма "ФАР" на стойност 167 000 евро. Със средствата, осигурени по проекта, беше извършен ремонт на помещения, осигурени от Общината, закупено беше обзавеждане и осигурено оборудване с всичко необходимо за осъществяване на следните дейности: работа по посока на индивидуално личностно развитие, обучителни дейности, трудова и  арт терапия, рехабилитация /лечебна медицина/. От откриването на центъра до края на миналата година квалифициран персонал от социални работници, медицински лица и терапевти полагаха грижи за социализацията на 30 младежи и девойки с умствена изостаналост.

В края на месец ноември 2009 г. финансирането на дейностите по проекта приключи. За издръжката на центъра през декември Общината задели средства от собствения си бюджет.  Междувременно беше подготвена необходимата документация и за центъра беше поискано държавно финансиране, което да стартира от началото на 2010 г. С решение на Общински съвет–Бургас и впоследствие заповед на Министерството на труда и социалната политика от началото на януари на 2010 г. Дневният център за лица с умствена изостаналост следваше да бъде финансиран като делегирана от държавата дейност. Поради тежката финансова година обаче парите така и не бяха преведени и центърът беше принуден да затвори врати.

Последваха поредица от писма от кмета на Бургас Димитър Николов до Министерство на труда и социалната политика, Министерство на финансите, Агенцията за социално подпомагане с искане за съдействие. Кметът се срещна и лично с министри и директори на изпълнителни агенции, в които бяха обсъдени варианти за своевременното разрешаване на проблема.

Едновременно с това експертите от общинска дирекция „Социални дейности и трудова заетост” се срещаха многократно с родители на потребителите на центъра, като заедно с тях обсъждаха решения, правиха се проверки и проучвания. Като временна мярка през месец юли 2010 г. младежите и девойките от центъра бяха настанени в помещение, предоставено безвъзмездно от юридическо лице с нестопанска цел. Община Бургас, от своя страна, осигури транспорт и храна за потребителите на центъра посредством общинския превозвач "Бургасбус" и Домашен социален патронаж.

Благодарение на общите усилия на общинска администрация, неправителствени организации, родители, бургаски депутати и доброто сътрудничество с държавните институции, центърът най-накрая получи своето така необходимо финансиране и буквално след броени дни, след финализирането на някои административни процедури, ще възобнови дейността си.

Функционирането на Дневен център за хора с умствена изостаналост е изключително необходимо за община Бургас. Това е мярка, насочена към деинституционализация на хората с умствена изостаналост и най-прекият път към тяхната интеграция в обществото.