MaratonGalata

MaratonGalata

Стартира 71-я плувен маратон "Галата-Варна"

включат комисар Димитър Димитров, директор на Областна дирекция на полицията във Варна и синът му Димитър Димитров. В маратона могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през 1999 г. и по-големи.

Разстоянието по права линия от нос Галата до Буна № 2 е 4400 метра. Такса за участие – 3 лева.

За преплували разстоянието се считат всички, които са пристигнали на финала 90 мин. след първия пристигнал. Всички останали състезатели задължително трябва да преустановят плуването и с помощта на придружаващите лодки се отправят към Буна № 2.

Маратонът "Галата - Варна" е най-старото плувно състезание от този род у нас и най-старото и продължително състезание въобще в България. Няма състезание или турнир, който да има 70-годишна история и 70 издания. Провежда се всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Предшественици на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.

Допреди няколко години финалът на маратона бе на първа буна. Разстоянието от нос Галата дотам е 4000 м. С преместването на финала до буна номер 2, дистанцията, която изминават плувците, е увеличена. По права линия, мерена чрез способ на военните, тя е 4400 м. Тъй като плуването в открити води е специфично, при всички положения участниците плуват повече от 4,5 км. 

Във връзка с провеждащия се маратон пристанище Варна ще бъде затворено от 10:00 до 13:00 часа.

Днес+