DSC_9769

DSC_9769

Стойновски: Да свикат извънредна сесия заради кризата в "Лукойл"

Това призова общинският съветник Ваклин Стойновски в отворено писмо изпратено днес до Маджарова и председателите на групи в ОбС.

"Почти седмица "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е без лиценз. Не поставям под съмнение върховенството на закона и не оспорвам заповедите на съответните властови инстанции.

Вън от формалния контекст, свеждащ се до "нарушение-санкция", на практика с действията си правителството спира работата на най-голямото предприятие в страната и то е на територията на Бургаска община и в него работят наши съграждани. Тази сага, ако продължи седмици, да не говорим за месеци, ще има тежки последствия за град Бургас и бургазлии.

Ефекта за страната беше отчетен по страниците на пресата - непроизведена продукция за стотици милиони левове, спад в постъпленията в държавния бюджет. Аз апелирам към вас да дискутираме за ефекта върху Бургас. Доходите на нефтохимиците са заплашени. Освен личната трагедия за всяко засегнато семейство, ще изчезне и покупателната активност в града ни, допълнително ще се свие оборота на търговията и услугите. Десетки фирми с хиляден персонал, които работят с "Лукойл Нефтохим Бургас" принудително ще ограничат дейността си", се казва в отвореното писмо на Стойновски.

Според него изумилетна била реакцията от страна на областния управител Константин Гребенаров и на кмета на общината Димитър Николов, който мълчаливо подминавали темата.

"Призовавам в Бургас да бъде свикан Кризисен комитет. Призовавам председателят на Общински съвет да свика извънредно заседание, на което да бъдат поканени министъра на икономиката и енергетиката, областния управител и изпълнителния директор на рафинерията. На заседанието да бъдат изслушани представители на хората работещи в рафинерията и в делови поредък да бъдат набелязани мерки за овладяване на последствията за съгражданите ни", пише още в писмото на общинския съветник.