DSC_8963

DSC_8963

Строят нови терминали на летищата в Бургас и Варна днес във Варна договор за строителство и реализация до "ключ" на нов международен пътнически терминал на "Летище Бургас" и прилежащи площи и нов международен пътнически терминал на "Летище Варна" и прилежащи площи с консорциум "ТИЕ-ИЧТАШ".

От страна на "Фрапорт" договорът бе подписан от главния изпълнителен директор на дружеството Дирк Шусдзиара и главния финансов директор - Росен Филипов. От страна на компанията – изпълнител подписаха инж. Ердинч Улусой – директор на клона на холдинга в България и арх. Иван Тодоров – изпълнителен директор на "Техноимпортекспорт" АД.

Изпълнителят е с богат международен опит в строителството на летища в различни части на света, в това число летищата в Анталия, Измир, Баку, Санкт Петербург, ОрдуГиресун (в морето), Казан и др. и бе избран след прецизна европейска процедура за обществена поръчка.

Строителството на новите пътнически терминали на двете летища започва през месец декември тази година, като в строителните дейности само на територията на двете летища се очаква да бъдат заети над 500 работници и служители.

Планирано е за "Летен сезон `2013" "Летище Варна" и "Летище Бургас" да посрещат и изпращат своите гости от новите си сгради.

Новите пътнически терминали на морските летища, управлявани от германо-българския консорциум "Фрапорт",  ще разполагат с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и просторни открити пространства. Прилага се най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, което ще доведе до увеличаване на бързината на обслужване.

Проектният капацитет на новия терминал в Бургас е 2 700 000 пътници, а на варненския – 1 800 000. 31 ще бъдат гишетата за регистрация на пътници в Бургас и 25 – във Варна. Проектите са изцяло съобразени с изискванията, свързани с присъединяването на България към шенгенското пространство. Терминалът във Варна ще се простира на площ от 18 000 кв.м., а бургаския около 20 000 кв.м.

Сградите са проектирани така, че да могат да се използват в зависимост от пътникопотка във всеки един момент, а при необходимост капацитетът им да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

Проектите, дело на известни световни проектанти и дизайнери, целят запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целият им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.

През следващите две години "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД инвестира в развитието на двете морски летища около 150 000 000 лева.