SAM_0932

SAM_0932

Събрахме рожденици - високосници. Празнуват 184 г.

навършил 184 години? За нашите знайни и незнайни читатели е живо предизвикателство. Дори и за председателя Маун да празнуваш такава сериозна годишнина - 184, е невъзможно. Невъзможно, но не и за екипа на сайт "Черноморие". За тези, които редовно ни четат, изненада няма да има. Припомняме, че по инициатива на медията в продължение на месец разказахме историите на хора, родени на 29-и февруари през различни високосни години. Идеята да открием, срещнем и разговаряме с тези хора, без разлика от пол, възраст и образование, дойде спонтанно. Може би защото ползвахме идеята "Направи добро" или "Зарадвай ближния си" с една топла дума, едно внимание, един жест. Срещнахме се с рожденици от Бургас, Равда, София, а чрез електронната ни поща и с такива, живеещи извън пределите на България. И стана така, че на страницата на сайта нашите герои - рожденици се появиха. Бяхме се зарекли, че навръх 29-и февруари ще ги съберем заедно и ще празнуваме с тях рождения им ден. Речено - сторено.

Към 14.00 часа екипът на сайт "Черноморие" се срещна с петима от тях. Пръв дойде 96-годишният Янаки Христов, следван от 8-годишния Иван Илиев. След тях усминати дойдоха 32-годишният Михаил Бербенлиев, 12-годишната Полина Цакова. Малко по-късно към партито на високосниците се присъедини и 36-годишната Ивелина Савова.SAM_0935SAM_0960

Насядали около масата, сборът на родените на 29-февруари в различните години на миналия и настоящия век е 184 години. Какво от това? Добрата приказка, чистите помисли и сърдечни отношения заличиха възрастовата разлика между бай Янаки и най-малкия рожденик Иван. 96-годишният достолепен мъж грабна аудиторията. Започна с щекотливите и наболели проблеми - за въвеждането на задължителната военна служба, за участието му като воин по време на Втората световна война. Тези далечни неща като че ли не впечатлиха Полина и Иван. Впечатли ги здравият дух на бай Янаки, който даде отново съвет да се спортува всеки ден и се яде здравословна храна. Даде още един важен съвет, че любовта ражда, създава бъдещето, както и че хората трябва да се обичаме и да бъдем добри.

Като на всеки рожден ден не мина без торта. На нея грейнаха две свещички с цифрите 2 и 9 и около нея се събраха петимата ни гости. За тържеството бяха поканени всички, които се включиха в инициативата ни. Заради разстоянието не успяха да дойдат Емил от София, Стоян Иванов, който е роден в Бургас, но от година и половина живее със семейството си в Канада. От партито отсъстваха и Алекс на 8 години, Георги Вълчанов на 40 години, Стоян Москов, който също днес става на 40 години.

На нашите герои, които празнуват днес истински рожден ден, пожелаваме здраве, любов и щастие. И си пожелахме да се срещнем отново след 4 години.