Съветници и кмет правят първа копка на тролейбусно трасе съществуващото тролейбусно трасе в града. Възложители на обекта са "Бургасбус" ЕООД (за мрежата) и Община Бургас (за монтиране на модерно улично осветление).

 

Новият маршрут минава по улиците "Иван Вазов", "Булаир", "Демокрация", "Дунав", "Стефан Стамболов", "Сан Стефано", "Христо Ботев", "Иван Вазов".

Така се предоставя по-удобна транспортна връзка за жителите на комплекс "Меден рудник" с района на Морската градина и Централна градска част. Осигурява се и възможност на учениците от гимназиите в района на "Демокрация" и "Стефан Стамболов", както и на студентите от Бургаския свободен университет, да стигат дотам директно, без прикачване.

"Вижда се, че дори и лошото време не може да спре проектите за развитие на града", заяви Димитър Николов. Кметът съобщи, че срокът за изпълнение е 90 дни. Докато той тече, ще се търсят варианти за набавяне на нови тролейбуси.

В Бургас старата контактна мрежа на този вид транспорт е правена преди 22 години. За изпълнител на започналото разширение е избрана фирма "Трейс Бургас". Цялостният проект включва изграждане на контактна мрежа по съществуващи и по нови 91 стълба, нова кабелна мрежа за захранване на трасето и реконструкция на уличното осветление.

Новоизграденото трасе ще е 5,8 км., като дължината на новата линия от "Меден рудник", през бул. "Демокрация", с връщане по "Христо Ботев" до "Меден рудник", ще е 22,9 км.

Разширението на тролейбусната мрежа е съгласувано с проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас" и не влиза в конфликт с него. Даже напротив – Европейската комисия толерира използването на електротранспорта като най-безопасен за екологията.