DSC_0226

DSC_0226

Съветниците от ГЕРБ искат две предприятия в Бургас

и ИА "Морска администрация" в морския град. По време на редовното си заседание групата на общинските съветници обсъди декларацията в подкрепа на тези искания, която бе изпратена до Министерски съвет в края на миналата седмица. Съветниците определиха като безспорен успех и обявеното решение за преместването на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Бургас.

"Бургас е пример за най-успешен български град, който трябва да продължи развитието си. Следващата крачка напред ще бъде преместването на ДППИ и ИА "Морска администрация" в Бургас. Имаме всички основания и аргументи да отправим такова искане и седалищата на двете държавни предприятия да бъдат разположени в нашия град.  Преместването на ИАРА в Бургас е успех не само за града, но и за цялата област. По този начин цялата рибарска общност ще се обедини и ще има нови възможности за развитие", коментира водачът на групата общински съветници в местния парламент Димитър Людиев.

Според общинските съветници от ГЕРБ-Бургас ДППИ и ИА "Морска администрация" могат да се развиват и да работят още по-ефективно, ако седалищата им бъдат преместени. На територията на Пристанищен регион Бургас работят 8 частни и държавни пристанищни оператора, а за 2010 г. през терминалите на региона са обработени вносно – износни и транзитни товари в размер на 13 625 хил. тона. Пристанище Бургас е и единственият български порт с утвърден съгласно българското законодателство Генерален план за развитие, с конкретизирани параметри на дългосрочна стратегия. Според нея предстои изграждането на круизни и яхтени терминали, които ще променят изцяло облика на Бургас.

През изминалата седмица официално бе обявено преместването на седалището на ИАРА в Бургас с решение на  Министерски съвет. До този успех се стигна благодарение на усилията, които положиха народните представители от ГЕРБ-Бургас, кметовете на черноморските общини в областта, областният управител Константин Гребенаров, рибарските сдружения, както и заетите в рибарството и свързаните с него производства.