Съветниците не избраха омбудсман, правят нов конкурс

Това бяха - Таню Атанасов - настоящ омбудсман, Атанас Попов - почетен консул на Беларус и най-малко познатата кандидатка - Лиляна Шарпанова. Час и половина продължи процедурата по избор. Съветниците от групата "Независими" напуснаха залата на местния парламент и обявиха, че няма да участват в гласуването. "Бизсмислена е длъжността на омбудсмана, защото той е подчинен на управляващото мнозинство. Той е само една пощенска кутия, която събира жалбите на гражданите. Излишно се харчат общински пари", заяви Валентин Касабов от "Независими"-те.

 

"Единственото безсмислено нещо е участието ви в тази дискусията", контрира Ваклин Стойновски колегата си Касабов.

Георги Иванов заяви от трибуната, че Таню Атанасов бил и кандидатурата на ГЕРБ. По думите му партията се била прегърнала с БСП.

"Договорка между ГЕРБ и БСП няма и не може да има. ГЕРБ не издигна кандидатура, защото смятаме, че омбудсмана трябва да е надпартийна фигура, която да не зависи от политически интереси", заяви Дияна Йорданова - водач на групата на герберите в местния парламент.

Съветниците гласуваха да дадат думата на всеки един от участниците да се представи с петминутно експозе. След това бе избрана комисия по избора. Всеки съветник получи плик и мина зад паравана, за да упражни правото си на таен вот.

При преброяването на гласовете стана ясно, че са участвали 38 души. 11 от бюлетините са недействителни. 24 подкрепиха Таню Атанасов, четири гласа получи Атанас Попов и 2 - Лиляна Шарпанова.

За да бъде избран обществен посредник, той трябва да бъде подкрепен от 34 съветника. След провала на първия конкурс ще бъде назначен нов. Кандидатите ще трябва да подадат документи и допуснатите от комисията ще бъдат подложени на гласуване от страна на съветниците. Новата процедура трябва да бъде обявена на следващата сесия на ОбС през февруари.

Мандатът на Таню Атанасов изтича през март. Според него обаче може да се повтори ситуацията по избор на следващ обществен посредник, както стана първия път. Той успя да спечели едва след няколко конкурса. "Не мисля, че е правилно омбудсмана да се избира с 2/3 от гласовете на съветниците, след като националния омбудсман например се избира с квалифицирано мнозинство 50+1", коментира Атанасов.