Магазините се зареждат регулярно, но много решават да се презапасяват с продукти. Снимки Димитър Кючуков

Магазините се зареждат регулярно, но много решават да се презапасяват с продукти. Снимки Димитър Кючуков

Франция става четвъртата страна в Европа по броя заболели от корона вирус - Covid - 19. Техният брой вече е 12 612, а смъртните случаи вече са 450, а броят на оздравелите вече 1 587. 

Продължава да расте броя на заразените с корона вирус в цял свят и броят им вече е 297 642 души. 12 831 са смъртните случаи. От началото на епидемията минаха три месеца през които никой не е очаквал, че това ще се превърне в пандемия, която ще обхване целия свят. 

От 13-ти март с решение на Народното събрание в България е обявено извънредно положение, което е в сила до 13-ти април. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бяха затворени университети, училища, детски градини, заведения, кафенета, фитнес зали и други търговски обекти до 29-ти март.

Рестриктивните мерки се увеличават след като със заповед на здравният министър от днес - 21-ви март се забраняват посещенията паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и на закрити обществени места. МВР ще организира контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще проверяват за целта на пътуването на гражданите. През КПП ще се пропуска преминаването на лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане на собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност. Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 8.30 часа до 10.30часа.

Репортери на сайт "Черноморие" се свързаха с бургазлии, които живеят в различни европейски страни, за да споделят как правителството и институциите се борят с разпространението на корона вируса. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва в тези места, където живеят, не само бургазлии, но и българи от различни точки на страната.

"Париж никога не е бил толкова тих и празен", каза Димитър Кючуков, който работи за световноизвестна модна марка във френската столица. Още от началото на седмицата се говори за въвеждане на карантина. Тогава Кючуков пътува до предградие на Париж, за да види своя приятелка. Там вижда как хората се редят на опашка пред аптеките и хранителните магазини.

"От вторник сме под пълна карантина, за да излезеш навън, трябва да попълниш декларация за какво излизаш - до аптека, хранителен магазин или да помогнеш на възрастен. Не трябва да се отдалечаваш на повече от 2 км. от мястото, където живее, а глобата за нарушителите е 135 евро. Така ще бъде до края на месеца, макар че се говори това да продължи", разказа Кючуков. Страхът постепенно обзема все повече парижани и те се презапасяват с основни хранителни продукти. Кючуков не е от тях и в петък, когато е пазарувал се е изненадал колко са празни рафтовете, въпреки че има регулярно зареждане, но стоката бързо свършва. 

"Париж в момента е празен. Виждал съм го така през лятната ваканция и си мислех, че няма накъде повече да е празен, но уви. Сега прилича на град фантом чак е страшно. Хората са натъжени, не сме сигурни какво ни се случва. Това е голям удар за парижани, защото са свикнали да се забавляват навън а сега това е невъзможно", допълни Кючуков.

По-придвидливите напуснаха столицата още преди да влязат в сила строките мерки за сигурност от началото на седмицата и се отправиха към провинцията, където имат вили.

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Галерия