Radiator1

Radiator1

"Топлофикация" мина на автономно захранване

Външното захранване е продължило толкова, колкото да бъде стартиран един от 6-те когенератори. Генераторът работи на предела на долната си граница и осигурява мощност от 1 MW електроенергия, която е достатъчна за пускането в действие на един 100 MW  котел спомагателните съоръжения към него. Според ръководството, той е в състояние да осигури топлоподаване за целия град Бургас.

Предприятието спря да подава топлоенергия около 5.30 ч. сутринта, след прекъсване на електричеството от мрежата на НЕК. Поредица от токови сривове, попречиха до следобедните часове да се премине на собствено захранване. Сега ТЕЦ-ът е напълно изолиран от националната електропреносна мрежа и работи по т.нар. система "на остров". Пропуснатите ползи са големи, тъй като Топлофикация Бургас е и сериозен производител на електронергия, която обаче в сегашното положение не може да бъде произведена и включена в националната система, поради несигурността в далекопроводите. Размерът на общите щети тепърва ще се изчислява.

"Най-важното сега за нас е, че успяхме да пуснем поне топлоподаването за град Бургас", обясни изпълнителният директор инж. Въльо Дучев. За достигане на температурите преди аварията, във всички части на града, обаче ще са нужни поне 7 часа.

Възстановяването на връзката със системата на НЕК няма да може да се осъществи по-рано от утре през деня. Прогнозите са, че тогава ще спре силният северен вятър, причинил повредата. Скоростта му около 15 часа нарастна на 24 м/сек. Температурите утре ще паднат драстично и възстановяването на топлоподаването за морския град е от животоспасяващо значение за стотици хиляди жители.