IMG_4220

IMG_4220

Треньор по плуване спаси кръста в Созопол Над 40 млади мъже участваха в ритуала в морския град. Смелчаците бяха благословени от отец Иван и отец Димитър и се хвърлиха в бурните води на созополското море, за да спасят Светия кръст.

Най-бърз сред плувците се оказа Калоян Николов. Той е завършил специалност "Плуване" в Национална спортна академия и участва за втора година в богоявленския ритуал. Той стигна пръв до кръста и по традиция позната само в Созопол, го разчупи на две и хвърли второто парче още по-навътре в морето. Под окуражителните възгласи на стотиците жители на Созопол, дошли на брега на морето и второто парче бе намерено. Късметлията е 18-годишният  Димо Чавдаров от Созопол.IMG_4223

Кръстът бе сглобен и всички участници в спасяването му поставиха началото на нова традиция в Созопол като поведоха хора сред вълните. Победителите бяха поздравени от кмета на община Созопол Панайот Рейзи и получиха парична награда. Всички участници в спасяването на кръста получиха награда от община Созопол.

Празникът Богоявление в Созопол  започна в 8.30 ч. със празнична света литургия ,отслужена от отец Иван в църквата "Свети Георги Победоносец". Литийното шествие, предвождано от кмета Панайот Рейзи и отец Иван потегли от църквата под празничните звуци на камбаните и продължи през целия град,съпроводено от литийните песни  на църковния хор. Литийното шествие бе посрещнато от стотици жители и гости на Созопол на морския бряг, които присъстваха на ритуалното хвърляне на кръста в морето.