От болницата призовават всеки, който има възможност, да дари кръв за трите деца. Снимка УМБАЛ Бургас

От болницата призовават всеки, който има възможност, да дари кръв за трите деца. Снимка УМБАЛ Бургас

Три деца, настанени в УМБАЛ Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тинейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени запаси, така и от кръвните центрове в Пловдив и Стара Загора. Снабдяването вече започна и ще продължи и през уикенда. 

От болницата призовават всеки, който има възможност, да дари кръв за трите деца. Ще очакват кръводарителите в понеделник, 10-ти юни, в 08.99 ч. в Отделението по трансфузионна хематология, което се намира зад ДКЦ-І (Първа поликлиника). 

В събота и неделя нито един от кръвните центрове в страната не обработва взетата кръв. Тя може да се обработи едва в понеделник, затова акцията е обявена тогава. Взетата в Бургас кръв ще отиде в Стара Загора за изследвания и преработка и след няколко дни ще се върне като готов продукт. Този проблем няма да съществува в момента, в който в Бургас заработи Кръвен център. Решението за разкриването му вече е взето, отпуснати са и средства за ремонт и обзавеждане, но поради дълги административни процедури в здравното министерство той все още не е факт. При Кръвен център в Бургас взетата кръв може да стане готов продукт в рамките само на няколко часа.