DSC_9319

DSC_9319

Три нации празнуват Никулден в Средец

за да се поздравят с днешния празник. Срещата на нациите се организира за втора поредна година от община Средец. 

DSC_9313DSC_9365DSC_9349DSC_9283Идеята е да даде възможност на чужденците, които живеят постоянно в общината да общуват не само по между си, но и с българите и всеки да представи своите традиции и обичаи. Гостите, които пристигнаха носиха със себе си типични за своята страна ястия. Поданиците на английската кралица Елизабет II бяха наблегнали на дребни соленки и сладки, а руснаците - на пирожки и пити. Бабите от пенсионерски клуб "Надежда" в село Дюлево бяха приготвили рибник, погача и пости ястия, които се слагат на българската трапеза на днешния празник. Домакините от община Средец пък бяха опънали тежка маса с вкусни ястия и питиета.

Празникът започна с изпълненията на бабите от Дюлево, които пресъздадоха обичаите на Никулден. Руснаците пяха народни песни, а накрая се включиха и англичаните, които са най-многобройната група, която живее в общината.

Гостите бяха поздравени от кмета на община Средец Иван Жабов. Всеки един от тях получи и табелка с името си, както и възможността да си изтегли късметче. Празникът продължи с песните на бургаския изпълнител Захари Чернев.