Ugur

Ugur

Турски аташе в Бургас персона нон грата. Ще спрат ли парите за джамии и школа?

Турция в Бургас, е обявен за нежелано лице (persona non grata) в България. Това съобщава за агенция "Фокус" дипломатически източник, който пожела да не бъде цитиран поименно. Причината за това решение е осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Турският дипломат Угур Емироглу (на снимката горе - третият отляво надясно) е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, докато в по-голямата част от времето, прекарано в България, се е занимавал с религиозна дейност. Преди да бъде изпратен в България Емироглу е бил имам в голям турски град. Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут. Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.Ugur3Ugur5

Аташето по социалните въпроси Угур Емироглу е пребивавал често в Шумен, съобщава радио "Фокус" - Шумен.

В Шумен Емироглу често е посещавал "Томбул джамия", а впоследствие е наел квартира, в която е поучавал местните имами как правилно трябва да се отслужват молитвите.

"В отговор на силния обществен интерес към появилата се в медиите информация, според която дипломат от Турското генерално консулство в Бургас е бил обявен за нежелано лице (persona non grata), Министерството на външните работи би желало да отбележи, че в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи няма да коментира тази тема нито сега, нито в бъдеще", пише на официалната страница на Министерството на външните работи на Република България.Ugur2Ugur4

Въпрос на дни е да стане ясно дали Емироглу ще напусне дипломатическата мисия в Бургас.

Много по-важен е въпросът ще спре ли потокът от средства от Република Турция към джамии и училища на територията на страната ни?

Проверка на сайт "Черноморие" в официалната страница на Генералното консулство на Турция в Бургас в социалната мрежа установи десетки снимки от посещения на генералния консул Ниязи Аврен Акйол в Бургаска област и региона, за който дипломатът отговаря - Добрич, Шумен. На повечето от снимките генералният консул е придружен от Угур Емироглу. На тях са запечатани вечери по време на Рамазана в Добрич, Шумен, Търговище, Поморие, Бургас, празници, посещения на джамии, ритуално обрязване на момчета и други. На снимките прави впечатление и друго - деца, момичета и жени със забрадени глави. Само тези, които не са посещавали регион, къде живеят български граждани, изповядващи ислям, не са виждали как се обличат по-възрастните жени - с шалвари и забрадки. Допреди няколко години не можеше да се види младо момиче с кърпа на глава. Сега техният брой расте.SOUD_RuseSOUD_Ruse1

Момичета с бели забрадки на главите могат да се видят и в средните общообразователни духовни училища в Русе и Шумен. Такова има и в Момчилград. Само за една година двете училища в Русе и Шумен са получили 1 млн. лева от Турция за своята дейност. В тях се изучава религия и турски език, които са основни предмети. В същото време се води полемика в обществото да се учи ли, или не вероучение в средните общообразователни училища, при това не като задължителен предмет, а като свободно избираем. 

В училището в Русе учениците изучават и религиозни предмети, преподавани от Тунджай Шериф - завършил теология в университет в Самсун - Република Турция. В СОДУ в Момчилград има преподавател по религиозни предмети и по турски език. Сабит Топчийски е роден в Разград, но е завършил специалност "Ислямска теология" в университета "Мармара" в Истанбул и история на религиите в университет "Селчук" - Коня, Турция. Сега той преподава религиозни предмети в училището в Момчилград.

И докато тези училища са известни на Министерството на образованието, дали така стои въпросът с медресетата, които от години съществуват в цялата страна? Това са религиозни училища, в които се подготвят мюсюлмански свещенослужители - медресетата са откриват към джамии. Такива училища функционират и в община Руен. Тяхната дейност също се следи отблизо от дипломатическата мисия в Бургас. Те са посещавани и по време на религиозните празници от представители на консулството.

Докъде свършва дипломацията и къде започва вмешателството във вътрешните работи на България само официалните институции могат да кажат. А ще го направят ли?