dsc_1336

dsc_1336

Участниците в "Бриз" влизат в битка с пирати

(германската фрегата "Баерн", френската "Курбе" и турската - "Гедис").

В рамките на учението участниците ще действат по фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка близка до реалността в Хаити, Япония, Сомалия и Либия. Ще се проведе операция в условия на криза. Влошената обстановка на въобръжаемия остров Вити Леву от 2002 година насам бележи периоди на затихване и ескалация. Унищожителното земетресение от началото на годината и разпада на държавността на двата острова - Амбърланд и Грийнланд водят до хуманитарни криза и създават условия за пиратска дейност. Участниците в учението ще трябва да се справят с мнимите пирати, да покажат как се действа при такива условия и да освободят бежанци.

Целта на учението е да се подобри оперативната съвместимост на ВМС и участниците в учението, както и да се потвърди сертификацията на фрегатата "Дръзки".

В рамките на "Бриз 2012" в неделя - 24-ти юни чуждестранните военни кораби, които са базирани на пристанище "Бургас" ще бъдат отворени за посещение от страна на бургазлии и гостите на града в периода 13.00-15.00 часа. Същият ден от 18.00 до 19.00 часа концерт ще изнесе представителния Духов оркестър на ВМС на лятната естрада "Охлюва" в Морската градина.