SSBF_2014

SSBF_2014

Ученичка от Несебър - лице на фолк фест

"Любен Каравелов" в града ще краси тази година плаката на Евро фолк 2014", който се провежда във Велико Търново. Момичето посещава несебърската фолклорна група "Незабравка",чиито ръководител е Андиопа Цветкова, а хореограф Десислава Червенкова. При участието й в "Евро фолк 2013", международното жури безапелационно я избира за лице на официалния плакат на фестивала за 2014 година. На него Николета позира, облечена в автентична лазарска носия от село Еркеч. Тя включва черен чукман, който се състои от две части - поли и чапак. Полата, наречена "врахам" е украсена с бели нашивки. Престилката на черти е наречена "крива", има и елек "контох". На главата се носи алена "вала", върху която има "аскии" от мъниста, между плитките е "пележ"-а, а отстрани "краищата".

Неповторимото излъчване допълват лазарските пера и китки, нагръдник и два гердана - "врах" от ситни златни парички на връв и "дубли" - едри златни пари нанизани на панделка.

Музикалните празници "Евро фолк" се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАFF в различни европейски градове. Основно събитие на музикални празници "Евро фолк" е фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства - старопланинският събор "Балкан фолк" в България, чието осемнадесето издание ще се проведе във Велико Търново в периода 8-18 май 2014.

В него ежегодно участват от 7 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори. Характерна особеност на музикалните празници "Евро фолк" е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 50 кабелни и сателитни телевизии, както и по Световната интернет телевизия "TV Eurofolk" .

Мара Момчилова