DSC_2237

DSC_2237

Условна присъда за мъж, лъгал на дело

периода 26-ти май 2008 г. до 19-ти февруари 2010 г. като свидетел по наказателно дело на Окръжен съд – Бургас, в условията на продължавано престъпление, устно и съзнателно е потвърдил неистина, а именно, че на 31-ви юли 1998 г. не подсъдимият, а друго лице – негов неустановен бизнес партньор от Република Турция, се е качил на шофьорското място и е управлявало автомобил "Волво", собственост на фирмата на първия, с който по главен път от град Созопол за град Бургас, около 3 км след Черноморец по посока на Бургас е било причинено пътнотранспортно произшествие.

Деянията са извършени в съдебни заседания по дело срещу подсъдим за пътнотранспортно произшествие, проведени от Окръжен съд – Бургас на 26-ти май 2008 г. и 19-ти февруари 2010 г.

Районен съд – Бургас постанови присъдата като прави извод, че обвинението е безспорно доказано от събраните по делото материали. С представените копия от протоколи по делото на Окръжен съд – Бургас за пътнотранспортното произшествие, безспорно се установява авторството на Пенев и конкретното съдържание на показанията, за които е подсъдим за лъжесвидетелстване. Лъжливото му свидетелство се състои в потвърждаване на два пъти на неистина – твърдение, че не осъденият, а друго лице е шофирало. Това твърдение е възприето от Бургаския окръжен съд и се отнася за факт, включен в предмета на доказване по делото за катастрофа. При въззивното разглеждане на процеса Апелативен съд – Бургас е приел за установено, че Пенев и осъденият за ПТП-то са се срещнали и след това вторият е отпътувал сам с автомобил "Волво". Решението на въззивния съд е потвърдено от Върховния касационен съд.

Присъдата на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок.