IMG_0383

IMG_0383

В Брюксел с патрули по улиците, хората са спокойни спирки на метрото, учебни заведения. Масовите прояви са отменени до края на седмицата. "Понеделник беше неработен ден, училищата бяха затворени. Но сега всичко функционира нормално. Да, нащрек сме, но не се чувстваме застрашени", каза за "Черноморие" нашият колега Янчо Събев, който живее там.

Извънредните мерки за сигурност в белгийската столица бяха взети заради очаквани атаки след атентата във френската столица Париж на 13-и ноември.
Полицията и специализираните звена за борба с тероризма са провели акции, при които е имало задържани.
"В Брюксел е спокойно, улиците не са много оживени. Причината за това не е заплахата от терористична атака, а заради времето - студено е и вали", допълни бургазлията.
От полицията призовават хората да бъдат бдителни. Органите на реда са препоръчали да не се публикуват в социалните мрежи снимки на местата, които са претърсвани от полицията по време на неделната акция. По този начин се целяло да не се дава евентуално информация на потенциални терористи, които биха могли да се укрият, щом видят местата, които се проверяват.
Малко по-внимателно се наблюдават мюсюлманите и чужденците. Проблемен е кварталът "Моленбек", където 2/3 от живеещите там са мароканци, 1/3 са румънци.
В момента медиите в Белгия коментират ситуацията умерено, за да не нагнетяват напрежението допълнително.

Галерия