В Бургас има три терена за ледена пързалка

се срещнаха днес с кмета на общината Димитър Николов. "Има три терена, където може да бъде изградена ледена пързалка - в парк "Езеро", до спортния комплекс в "Изгрев" и на мястото на бившата Дивизия в същия комплекс, където ще строим плувен басейн", каза Николов. Идеята е пързалката да работи целегодишно.

 

 

"У нас ледена пързалка има само в столицата и тя не работи през цялата година. Ако успеете да изградите тук такова съоръжение, то може да бъде използвано и за подготовка на чужди отбори", каза Евгения Раданова. Поддръжката на ледена пързалка е скъпо удоволствие. "Тази в столицата работи със стара техника и използването й доста скъпо. Един час на леда излиза 144 лева за ток. За сравнение в Солт Лейк сити един час работа на машините струва $90", каза Юлиян Ангелов.

Той и Евгения Раданова са готови да помогнат за реализацията на проекта в Бургас. Много е важно какта технология ще бъде използвана. В тази връзка шефът на "Спортни имоти" Живко Иванов ще бъде командирован в Чехия, за да се запознае на място с начина на изграждане и функциониране на техните ледени пързалки. "Много изгоден ще бъде проект съчетаващ ледена пързалка и плувен басейн, защото тока, защото топлината, която се отделя от пързалката може да отиде за затопляне на водата в басейна", коментира Димитър Николов. Това обаче ще доведе до поскъпване на проекта.

На въпрос на репортер на Chernomorie-bg имаме ли достатъчно треньори за ледени спортове у нас, Юлиян Ангелов отговори: "Да, имаме достатъчно подготвени кадри. Оказва се, че треньорите ни са повече отколкото предлагането и търсенето у нас".

От месец Бургас вече свой отбор по хокей на лед с треньор Валери Георгиев. Той третира момчетата и момичетата на "Белите акули" на ледената пързалка на площад "Тройката". Интерес към спорта има. От следващия сезон новосформирания ни отбор ще се пробва и в републиканското първенство.