Засега сме предвидили 1500 седящи места, каза Тодоров (вдясно). Снимка Лина Главинова

Засега сме предвидили 1500 седящи места, каза Тодоров (вдясно). Снимка Лина Главинова

В Бургас ще бъде избран най-добрият уличен готвач, който ще представи страната ни на големия финал в Малмьо, Швеция в края на септември. Това ще стане в последния ден на "Street Food & Art" фестивала, който ще се проведе от 7-ми до 11-ти август на територията на бургаското пристанище.

Това е неговото първо издание за Бургас. Тази година фестивалът ще се проведе в три града - Пловдив, Бургас и Варна (в морския град първото му издание беше миналата година).

Фестивалът, който ще представи културата на уличната храна ще бъде ситуиран на площ от около 20 дка. Входът за него ще бъде свободен за всички желаещи да се насладят на кулинарните умения на майсторите готвачи. "Предвидили сме 1 500 седящи места. Според интересът, имам опция да ги увеличим", обясни организаторът Николай Тодоров.

Посетителите ще могат да опитат българска, турска, гръцка, виетнамска, тайландска, индонезийска и други видове кухни. На пристанището ще бъдат разположени каравани и камионите на пътуващите готвачи. За участие са поканени и едни от утвърдените кулинари - блогъри и влогъри. Ще има и сцена, на която ще звучи хубава българска и чуждестранна музика. Участие е потвърдила индийската група "Тапи проджект". Бургазлии ще могат да чуят и актьорът Филип Аврамов и групата му "Джинджифил". "Той, освен че е актьор и пее, готви и добре", обясни Тодоров. Като готвач ще се изяви и бати Енчо.

В програмата на фестивала са включени и представяне на кулинарни книги, прожекции на кулинарни филми и други.

Два от дните на "Street Food & Art" ще съвпаднат с първото издание на новия музикален фестивал - "SPICE Music Festival-90's edition". Той ще се проведе на същата територия на 9-ти и 10-ти август. "Интересът към него е голям. Отчитаме добри продажби на билети", обясни Николай Тодоров, който организира и този фест. Две български групи ще се качат на сцената на феста - "Deep Zone" и "Ъпсурт".