Даниела Божинова входира писмото в ОбС - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Даниела Божинова входира писмото в ОбС - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

В Бургас скочиха срещу продължаващите закрити за граждани и медии заседания на Общинския съвет. От инициатива # УчастиеН e У́част за реално гражданско участие в управлението входираха отворено писмо до Общински съвет - Бургас с копие до Националната асоциация на общините в България, до Националната асоциация на председателите на общински съвети и до областния управител на Бургас, до обществения защитник. Писмото бе изпратено и до медиите. 

"В тайна ложа ли се превръща Общински съвет - Бургас под прикритието на COVID-19?" пита в писмото Даниела Божинова - председател на Инициативния комитет

"Уважаема г-жо Председател и членове на Общински съвет Бургас,

Като граждани на Бургас сме сериозно обезпокоени от налагането на закрития режим на заседания като постоянен режим на работа на ОбС и неговите комисии. Вие обявихте поредната пета сесия, която ще бъде закрита  - без достъп на граждани и медии.

В законодателството за местното самоуправление, съответно в Правилника за Вашата работа, е експлицитно посочено, че заседанията на ОбС и неговите комисии следва да са открити, а само по изключение закрити: "Заседанията на общинския съвет и на неговите комисии са открити. По изключение общинският съвет може да реши отделни заседания да са закрити" (Чл.28 (1) ЗМСМА).

Считаме, че Вие прилагате закрития режим на заседания непропорционално с оглед на вече либерализираните здравни мерки, както и с оглед на това, че спортната зала, в която се състоят сесиите, дава прекрасни възможности за присъствие на граждани и медии, при това със спазване на каквито искате отстояния между тях. Такива пространства и възможности за гражданско присъствие не са били никога досега на разположение на местния парламент.

Вие също така не спазвате процедурите на Правилника (чл.41) за провеждане на закрити заседания и еднолично предрешавате техния закрит характер още със самата покана за заседание. Вие на практика суспендирате Правилника, вместо да изпълните предвидените в него стъпки: да предложите закрит режим на сесията, като се мотивирате, след което решението да бъде гласувано от общинските съветници. 

Считаме, че злоупотребата със закрития режим на заседаване на бургаския парламент създава подозрения за работа на тъмно, улеснява използването на извънредни докладни и може да доведе до прокарване на решения в разрез с обществения интерес. Широкият национален отзвук от едно от решенията на закритата априлска сесия на ОбС- Бургас (относно Росенец), недвусмислено доказва, че горното твърдение има основания.

Нещо повече, оказва се, че оставени без надзора на будни граждани и медии, бургаските общинари лесно могат да бъдат заблудени и подведени за приемане на политики и решения, за които след това да съжаляват.

Уважаеми членове на Общински съвет – Бургас,

Днес, когато хиляди българи протестират по улици и площади за правова държава, Ви призоваваме да спазвате собствения си Правилник и българското законодателство. Това би било добро начало за установяване на демократичен правов ред в Общината и Републиката".

За Инициатива #УчастиеНeУ́част:

д-р Даниела Божинова, председател на Инициативния комитет

 

 #УчастиеНeУ́част национална гражданска инициатива, регистрирана по ЗПУГДВМС за предизвикване на законодателни промени за реално гражданско участие в управлението и преди всичко за демократизиране на условията за граждански инициативи и референдуми. Инициативата се администрира от Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива – Бургас.

Даниела Божинова организира кампания срещу петролопровода "Бургас - Александруполис" в защита на екологичните права на гражданите.

През 2019 г. инициира граждански комитет за въвеждане на пряко избираеми районни кметове в Бургас. Основател на ПП "Зелено движение" и един от неговите първи съпредседатели.

Тя бе кандидат за общински съветник на местните избори през 2019 година, втора в листата на коалиция "Демократична България - Обединение" ("Да, България", ДСБ, Зелено движение).

Галерия