През 2021 г. разходите за сгради, строителни съоръжения и конструкции формират 42.4% от общия обем инвестиции в ДМА. Снимката е илюстративна

През 2021 г. разходите за сгради, строителни съоръжения и конструкции формират 42.4% от общия обем инвестиции в ДМА. Снимката е илюстративна

Извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) в област Бургас са 1 184 млн. лева по оканчателни данни за 2021 година, сочат данни на Националния стастически институт. Техният дял в общия размер на направените разходи за дълготрайни материални активи в страната е 5.1%.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор - 374.2 млн. лв., следван от  услугите (търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство) с 324.4 млн. лева.

През 2021 г. в структурата на разходите за придобиване на ДМА по икономически дейности се наблюдава нарастване на направените инвестиции в сектора на операциите с недвижими имоти, като относителният им дял се увеличава с 1.8 процентни пункта в сравнение с 2020 г., и спад в сектора на индустрията (с изкл. на строителството) с 2.8 процентни пункта.

Регистрирана е промяна и в структурата на извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи през 2021 г. по видове. Спрямо 2020 г. се наблюдава спад на относителният дял на направените инвестиции за "други разходи" с 2.0 процентни пункта, на "машини, производствено оборудване и апаратура" - с 1.1 процентни пункта, на "сгради, строителни съоръжения и конструкции" - с 0.4 процентни пункта и на "транспортни средства" - с 0.2 процентни пункта. Същевременно се наблюдава увеличение на относителния дял на направените разходи за "земя" - с 3.7 процентни пункта.

През 2021 г. разходите за сгради, строителни съоръжения и конструкции формират 42.4% от общия обем инвестиции в ДМА.