Посетителите имаха възможност да опитат и квасен хляб с ръжено брашно, замесен в пекарна Зорница. Снимки Петя Добрева

Посетителите имаха възможност да опитат и квасен хляб с ръжено брашно, замесен в пекарна Зорница. Снимки Петя Добрева

В работилница за месене на хляб се превърна двора на Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт" навръх Черешова задушница. Лошото време и дъждът не изплашиха посетителите, които бяха дошли специално за събитието - "Хлябът" - работилница за месене на хляб и представяне на древно римски и съвременни практики. Резерватът разполага със специално покрита площадка, която дава възможност там да се организират събития на открито, дори когато водните капки не спират да се стичат към земята.

Най-нетърпеливите запретнаха ръкави, за да замесят плосък безквасен хляб и тарали. Рецептата е предадена от римския писател и държавник Марк Порций Катон Стари (II век преди Христа) в неговото съчинение "За обработването на земята", глава 74. Това е бил най-разпространеният вид хляб в Рим, за направана на който се използват малко съставки - брашно, хладка вода, сол на вкус, сухи подправки. Таня Мирчева - майстор - хлебар в бургаската пекарна "Зорница" даваше ценни съвети и насоки на участниците в работилницата, които искаха да замесят хляб. Всеки един използва различни подправки за овкусяване на своя плосък хляб, който е в кръгла форма и представлява малка питка. А след изпичането му любителите хлебари отнесоха със себе си първия си римски хляб.

Във втората част от работилницата акцентът бе върху месенето на тарали. Малките хрупкави гевречета са популярни и днес и могат да се купят от почти всеки магазин. Те обаче имат древна история. "Таралите са малки обредни гевречета, които в миналото са били поднасяни в чест на римската богиня на плодородието Церера", разказа Борислава Симова - собственик на пекарна "Зорница".

В работилницата, която Борислава и Таня водиха, се включиха и Николай Кратунов, съветник на президента Георги Първанов (мандат 2002 - 2012 г.), и Фотинка Въргова - директор на бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". Николай Кратунов показа завидни умения в месенето, тъй като у дома редовно меси хляб. А директорът на ПГТ, въпреки че е с инженерна специалност, се оказа, че е и добър кулинар.

Докато участниците в работилницата усвояваха тънкостите на месенето, другите посетители имаха уникалната възможност да дегустират римски ястия. Ученици от ПГТ "Прф. д-р Асен Златаров" заедно с техните преподаватели бяха приготвили два вида разядки, либум и сладък десерт. Дегустацията започна с разядката "Вергилий" и разядката "Моретум". Едно от най-популярните римски солени ястия е либумът - дребни солени питки, оформени върху дафинов лист и допълнително овкусени след изпичането с мед и мак, и мед и сусам. А на финала бе поднесен сладък десерт наподобяващ крем карамел, но направен с мед вместо със захар и без карамелизирана основа.

По време на събитието бяха презентирани два вида хляба хляб по римски рецепти, замесени специално за събитието в пекарна "Зорница". "Единият хляб е от бяло брашно с мая с три вида подправки - магданоз, фенел и маково семе. А другият хляб е с квас и ръжено брашно", обясни Борислава Симова. Най-много време е отнело направата на квасения хляб, заради втасването на тестото, след неговото замесване с кваса.

В невероятните качества на двата хляба по римски рецепти и на останалите хлябове, които се произвеждат в пекарната се убедиха всички посетители на НАР "Деултум - Дебелт". По стара българска традиция те поръсиха хляба с мерудия - подправката бе само една от многото, които можеха да се опитат и закупят от "Подправките на Еди и Дима". Собственичката Дима Тортоланова успя да отговори на всички въпроси и да консултира тези, които избраха нови подправки за дома.

"С това събитие в "Деултум - Дебелт" слагаме началото на активния туристически сезон", сподели Красимира Костова - директор на НАР "Деултум - Дебелт". А новите събития, които ще се случат там това лято и са насочени към посетителите, ще бъдат обявени скоро.

"Хлябът" - месене на хляб и представяне на древно римски и съвременни практики - успя да привлече в НАР "Деултум" софиянци, които в момента почиват по Южното Черноморие, както и израелски туристи, изкушени от кулинарията и подправките.

*В работилницата участва и екипът на кулинарния канал "Тихото готвене с Деси". Очаквайте видео от събитието в YouTube канала!

Галерия