Koledari-s-Galabec-2

Koledari-s-Galabec-2

В музея разкриват традициите на Рождество бургаските учители и ученици ще се проведе от 16-ти до 18-ти декември. Специалистите от РИМ - Бургас ще разведат децата из чудния свят на Коледните празници.  Те ще отговорят на въпросите: Знаете ли защо украсяваме коледното дръвче? От какво дърво е? Кои светци почитаме на Коледа и на какво ни учи техният живот? Кога е Рождество Христово? Защо най-очакваните гости са коледарите? Какво се прави на Игнажден?

В продължение на трите дни ще бъдат изнесени лекциите: "Коледната елха – ела, бор или смърч" и "Какво знаем за бъдника и сурвачките" на 16-ти декември, "Какво можем да научим от живота на светците?" и "Народната традиция на Игнажден" на 17-ти декември, "Символика на прехода от Игнажден до Коледа" и "18 декември – денят на свети Модест" на 18-ти декември. 

Макар и провеждана за пръв път – лекторията се радва на голям интерес от страна на бургаските училища. Музейните специалисти с радост откликват на желанието за съвместна работа с училищата, където децата намират не само теоретични знания, а формират своите интереси, вяра и самосъзнание. 

Коледната седмица ще завърши на 19.12.2013г., когато здраве, късмет и берекет ще ни пожелаят малките коледари от детска градина № 28 "Детелина". Както повелява традицията, те ще обиколят музейните къщи и ще внесат радост, топлина и надежда!