DSC_6018

DSC_6018

В Созопол наплив от чужденци, заради вампира той бе сглобен и поставен в специална витрина на втория етаж на музея, в отдел Средновековие. "Това са оригиналните елементи от скелета и черепа. Нищо не е добавено", каза Китан Китанов - реставратор към Централната лаболатория по реставрация наDSC_6038 Националния исторически музей в София. Откритият преди година вампир бе транспортиран в столицата, за да бъде извършена консервация и да бъде направен ДНК анализ. По получената информация става въпрос за мъж, на възраст около 50 години, живял през XIV век. Вампирът е открит при разкопки зад абсидата на средновековния храм "Свети Николай Чудотворец" в Стария Созопол. На това място са били погребвани високопоставени личности. В черепа на мъжа е открита дупка, направена от железен ламеж.DSC_6118

"Било е извършено средновековно погребение против вампирясване. Медийният интерес към вампира отива към холивудски сценарий и се надявам, да не бъде омаловажена стойността на находките, които имаме в музея", пошегува се директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.
На по-малко от метър от скелета е поставена и възстановка на главата на мъжа, която е направена в резултат на събраната информация за него.
Той призна, че има водени разговори вампира да бъде показан в Сигишоара, Трансилвания.
Археологическото лято в Созопол вече започва. Ще бъдат направени частични прочвания на остров "Свети Кирик" и "Света Марина".
Текст Десислава Георгиева
Снимки Лина Главинова