Фиданката бе положена в земята от 90-годишния Стоян Калпаклиев, за да стигне поне неговата възраст. Снимки Черноморие-бг

Фиданката бе положена в земята от 90-годишния Стоян Калпаклиев, за да стигне поне неговата възраст. Снимки Черноморие-бг

В Средец засадиха странджански дъб от село Варовник. В засаждането на фиданката, която е осигурена от Общинското горско стопанство, се включиха кметът на Община Средец Иван Жабов и 90-годишният Стоян Калпаклиев - почетен председател на Пенсионерския клуб в града. Дървото бе засадено в градинката в центъра на града, в непосредствена близост до паметника на загиналите във войните жители на общината.

Странджанският дъб е сред най-разпространените широколистни дървета в региона. Фиданката, която бе донесена от село Варовник е на три месеца. Присъстващите на засаждането намериха символика във възрастта на дървото и началото на пандемията от COVID - 19, което започна с обявяване на извънредното положение на 13-ти март. За щастие тя не нанесе сериозни щети в града и общината.

Засаждането на странджанския дъб бе предшествано от кратка церемония, на която бе почетена 144-та годишнина от гибелта на поета-революционер Христо Ботев.

В Средец отбелязаха 144 г. от гибелта на Христо Ботев

Галерия