More

More

Вадим до 200 лв., ако се разболеем на морето вадене на пари от джоба - за лекарства. Ако ви повали вирусна инфекция с висока температура и болки в гърлото, заделете поне 15 лв. Ако добавите и витамини, пригответе още 5 лв. А медикаментите срещу разстройство или повръщане при чревна инфекция ще ви струват най-малко 10 лв.

Ето доколко набъбват разходите, заради морските болести:
Близо 100 лв. ще ви излезе лечението на вирусна или чревна инфекция в курортите на север от Варна. Толкова искат лекарите в медицинските кабинети, защото в най-посещаваните - Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци няма нито една джипи практика, която да работи по договор със здравната каса, съобщиха от регионалния филиал. Ако се налага и консултация със специалист, то сумата може да стигне 120 лв.
Чужденците нямат проблеми, защото до един, независимо дали са от Европейския съюз или не, идват на почивка със застраховки, които по правило им покриват приложеното лечение и платените такси. В случай, че са получили травма или друг проблем след употреба на алкохол, таксите обаче си остават за тяхна сметка, обясниха медиците от курортните кабинети.
И в Албена, където има денонощен диагностично-консултативен център (бивша поликлиника), три медицински екипа с линейки ходят на адреси по хотелите. И те обаче не работят със здравната каса, затова всяко препиване и последиците от него се покриват от потърпевшия. Независимо дали пациентът е българин или чужденец. Курортът прави задължителна застраховка на всеки свой гост, която осигурява безплатна помощ при спешни и неотложни състояния. Става дума за травми, инфаркти, инсулти, остри вирусни инфекции, остър отит, апендицит и хипертонични кризи, но само ако пострадалият е трезвен. Злоупотребилите с алкохол туристи от ЕС минават "тънко", ако попаднат в клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна, защото европейската или родната здравна книжка се признават. А те им гарантират безплатната помощ. Руснаците и други граждани на трети страни обаче броят поне по 300 лв. за еднодневна детоксикация, ако се налага да бъдат приети в стационара след запой до несвяст.
Солидните суми за преглед в курортите стресират българите, признаха лекарите от черноморските кабинети. Те споделиха, че често правят жест към сънародниците ни, като за дребен проблем ги записват като спешни пациенти. Другият вариант е болните да отидат до Варна. "Ако си носят синята здравна книжка, плащат само стандартната потребителска такса от 2,90 лв. Ако обаче са я забравили, дължат 30 лв. за преглед при джипи и 50 лв. за специалист", казаха още семейни доктори. В поликлиниките вземат за инжекция и мерене на кръвно по 6 лв., за превръзка на рана - 10 лв. Цените са в пъти по-ниски от курортите. В част от диагностично-консултативните центрове са обявили
50% намаление за редовни кешови пациенти от което се възползват най-масово руснаците, живеещи по Черноморието ни постоянно или през лятото.
При неотложен проблем най-прекият, евтин и гарантиращ пълна диагностика вариант за туристите е да отидат директно в Спешния център на варненската многопрофилна болница "Св. Анна".
В един от натоварените медицински центрове в Слънчев бряг първичният преглед при специалист струва 45 евро. В друго здравно заведение за консултация заради банално слънчево изгаряне искат 50 евро. Тарифата е и за българи, и за чужденци, признаха потърпевши.
Повечето от туроператорите, водещи организирани чужди туристи в комплекса, са сключили договори с конкретни медицински центрове и клиники. За тези почиващи проблем няма, защото застраховката им покрива лечението. Но и българи, и чужденци броят пари за услуги като вадене на кърлеж - на места се искат по 35 евро, и то при положение че няма усложнения.