BaseyvVarna

BaseyvVarna

Варна е домакин на национално състезание по подводен спорт в басейн

Екипа на състезанието се състои от сертифицирани съдии и инструктори, които работят на доброволен принцип, съобщи на пресконференция Симеон Гатев, директор направление "Спорт" към Българска национална асоциация по подводна дейност. 

20 години в страната ни беше прекъсната традицията за провеждане на подобни събития и се опитваме да възстановим славата на българския водолазен спорт, добави Гатев. 

В републиканското първенство ще се включат около 60 участника от Варна, София, Пловдив, Бургас, Русе. Участие в надпреварата ще вземе и националния шампион по подводно плуване Любомир Стефанов.

До участие в се допускат състезатели от учебните водолазни центрове от България, водолазните и плувните клубове, също и отделни индивидуални участници. Дисциплините ще се проведат съгласно правилника на CMAS (Световната федерация по подводна дейност). 

Първенството ще бъде открито на 8 октомври от 13:00 часа. Половин час по-късно ще стартира първата състезателна дисциплина - 50 метра апнея, последвана от 100 метра под вода с апарат. Участниците в тези дисциплини са момчета и момичета над 16 години.

В 15:00 часа състезатели от 14 до 16 години ще се конкурират в дисциплина 25 метра апнея . Плувци от същата възрастова група ще се състезават на 100 метра плуване по повърхността с плавници. Победителят на 100 метра плуване по повърхността с моноплавници ще спечели купата "Руслан Ценков".

На 9 октомври състезатели ще се надпреварват в новоприетите олимпийски дисциплини 100 метра с препятствия – дайвинг и 300 метпра комбинирано – дайвинг. Участниците задължително трябва да са сертифицирани водолази. 

Наградите са осигурени от Генералния спонсор, същият осигурява и екипировката, включваща – водолазни бутилки и дихателни автомати, спасителни жилетки, плавници, баластни колани с тежести и маски. 

Организатори на събитието са Българска национална асоциация по подводна дейност и Морски клуб „Приятели на морето“-Варна. То се провежда с Генерален спонсор фирма "ДАЙВТЕК" ЕООД – официален представител на AQUA LUNG INTERNATIONAL и SUUNTO за България.

Днес+