Grobishte

Grobishte

Варна ще има нов гробищен парк от 31 дка през декември

през пролетта на 2013 г. Писмо във връзка с отварянето на гробището от „Обреди” вече е изпратено до Районната здравна инспекция, съобщи за "Днес+" Любчо Любчев, директор на общинската фирма.
Новият парк се изгражда в момента и е разположен върху площ от 31 дка. Намира се на Т-образното кръстовище по пътя от кв.Виница – „Гумения завой” – Аладжа манастир и разклона за бар „Наздраве”. Мястото е много удобно за придвижване на автомобили и хора, според Любчев.
Вече е издигната плътна ограда, която огражда терена, рехава вътрешна ограда от около 40 м. Оформени да са порталите и алеите. Готова е ритуалната зала за поклонения, която трябва да се облицова отвън и да се обзаведе отвътре. Водят се разговори с кооператори от съседните имоти, за да се прекарат ток и вода.
Особеното при този парк е, че заради гористата местност, в която се намира, и големия наклон, той не е с обичайните карета. Затова алеите са малки и криволичат между високите стройни дървета. „Паркът прилича на този в Копенхаген и дава възможност на близките на починалите да се усамотят”, каза Любчо Любчев.
Теренът има готова скица, ПУП, а вече и акт за собственост, след като преди 2 седмици се получило писмо от Министерството на земеделието и храните за безвъзмездно предоставяне на 31 дка площ. Това е станало чрез заменка на общински горски фонд с държавен. С решение на ОбС – Варна, за строителството на гробищния парк са заделени 240 000 лв.
За първи път у нас в него ще има възможност да се градят фамилни и семейни гробници, в които ще се извършват надземни и подземни погребения. Под земята ще има малки параклиси и урнови ниши. Надземните погребения ще стават в бетонни шкафове с димоотводи. „Ще ползваме опита на Италия,” обясни директорът на „Обреди”.
Гробищният парк ще реши проблемите с погребенията на живеещите във вилните зони от „Пикадили парк” до Св.Св. Константин и Елена и Златни пясъци с прилежащите зони Аладжа манастир, Янчова поляна, Перчемлията, Каратепе и околностите на кв.Виница. Капацитетът на гробището е голям и ще позволи погребения да се извършват в следващите 35-40 г. В тези райони край Варна обитателите на имоти са 2,5 пъти повече от живеещите около Виница.

Днес+