Komisii

Komisii

Варна ще кандидатства за "Европейска младежка столица"

кмета на града Кирил Йорданов.

Шест са приоритетите, по които бъдещата столица трябва да предвиди дейности за участие в конкурса. Някои от тях са активно участие на младежите в обществения живот, отворени пространства на младежката култура, места за неформално учене и междупоколенчески диалог, нови към младежката безработица и др.
Общинските съветници решиха да упълномощят кмета на морската столица да подпише документите за кандидатурата на Варна за "Европейска младежка столица" през 2015 година. Таксата за участие в конкурса е 800 евро. Столици на младежта до момента са били Ротердам в Холандия през 2009 година, Торино в Италия през 2010 година, Антверпен в Белгия през 2011 година и др.
През последните години общината активно е разработвала и изпълнявала политики за младежта. Те са насочени гражданското и духовно развитие на варненската младеж. Във Форум за партньорство с местната власт са се обединили повече от 80 варненски неправителствени организации, работещи с млади хора, студентски съвети на петте университета в морската столица и Детския парламент. В сътрудничеството си с кмета и администрацията на общината те са обсъждали потребностите и проблемите на младите хора. 

Днес+